Израелските отбранителни сили публикуваха имената на 124 войници и офицери,

...
Израелските отбранителни сили публикуваха имената на 124 войници и офицери,
Коментари Харесай

Децата на войната в Израел и чувството им за общност: Фоторепортажът на Фокус

Израелските отбранителни сили разгласиха имената на 124 бойци и офицери, убити по време на боевете с палестински терористи от събота, най-вече на границата с Ивицата Газа. Междувременно израелската полиция изброи 41 чиновници, които са били убити при конфликт с терористите. Внушителен брой от 300 000 резервисти бяха призовани в армията - освен това единствено за два дни. 

Войниците не са численост, камо ли нереално разбиране. Те имат лица. И голяма част от тях са към момента съвсем деца. 

" През май в парещ Йерусалим е горещина. Жега е и в директния, и в преносния смисъл на думата. На метри от Божи гроб и Стената на рева въоръжени 18-годишни девойки и момчета се събират на групи за един от най-тържествените моменти в живота им - денят да положат клетва в армията настъпи.

Няма унили физиономии, няма възражения или протестиращи: от лицата на младежите струи само убеденост и възприятие за общественост. Само туристите ги гледат втренчено и в незнание какво се случва. Види се, паниката не е от неприятно - няма напрежение, сигнал за паника или евентуална терористична заплаха, толкоз страховито типични тъкмо за този район от Близкия Изток. Въоръжени младежи прииждат на вълни, че и се усмихват гордо дори. Те си знаят от дребни - завършат ли учебно заведение - право в казармата ". 

Така започваше репортажът на " Фокус "  от месец май. Ако би трябвало да сме точни, фотосите са направени на 17 май тази година, тъкмо ден преди израелският " Марш на знамето "  в Йерусалим да раздруса палестинците, както го разказа " Ройтерс ". По информация на " Фокус "  в седмицата преди събитието службите са засекли и предотвратени поне 10 опита за евентуални набези на терористи точно на празника. 

На 18 май 2023 десетки хиляди израелски националисти маршируваха през мюсюлманския квартал на оградения със стени Стар град на Йерусалим при засилени ограничения за сигурност в годишно събитие, което провокира наказание от палестинците.

Парадът е главният празник на Деня на Йерусалим, когато Израел отбелязва завладяването на град в хода на Шестдневната война през 1967 година Събитието се трансформира в проява на мощ за еврейските националисти, а за палестинците - в очевидна провокация, целяща да подкопае връзките им с града.

Въпреки опасенията, че събитието може да провокира възобновяване на насилието след няколко дни на трансграничен огън с палестински бойци в Газа предходната седмица, походът приключи без огромни произшествия със сигурността. Големият удар е бил плануван за първите дни на октомври, а топексперт по контратероризъм разяснява от Израел войната с думите: " Настоящата обстановка е ослепителен образец за стратегически и тактически провали на разузнаването ".

Д-р Ели Кармон, старши теоретичен помощник в  Международния институт по контратероризъм в Херцлия – Израел (ICT), на въпрос по отношение на вероятния неуспех на разузнаването, сподели, че " актуалната обстановка е ослепителен образец както за стратегически, по този начин и за тактически провали на разузнаването. Имаше ясни знаци, които трябваше да подбуден към оценка на идно събитие ".

Но да се върнем на казармата. И лицата... децата на войната. 

В Израел военната работа е наложителна за всички: както за дамите, по този начин и за мъжете. Всеки, без изключение, би трябвало да извърши дълга си към родината. В групата влизат и евентуални холивудски звезди като " Мис Израел " Гал Гадот и супер спортисти като бъдещата олимпийска шампионка по художествена гимнастика Лина Ашрам. И двете са били на работа в армията и настояват, че това единствено им е помогнало в построяването им като персони и експерти.

На работа в Израелските отбранителни сили подлежат всички здрави мъже от 18 до 29 години и дами от 18 до 25. Всеки, който не е извършил задължението си до уречената възраст, се преследва от закона и единствено по преценка на военните управляващи отбива военната си работа на по-късен стадий. В страната тя е с дълготрайност от 24 месеца за дамите и 36 месеца за мъжете. Освободени от нея са единствено ултрарелигиозните евреи, израелските араби, всички неевреи, бременните или омъжени дами. Изключение се прави в редки случаи, в които времетраенето на службата за девойките е редуцирано до няколко месеца. До навършването на 42-рата си година всички мъже подлежат на едномесечен ресурс всяка година, а дамите – до навършването на 24-годишна възраст.

Такава в резюме е онази другата, другата действителност в Близкия Изток. Където никой не може да упрекна страната в секзизъм - в армията и дамите, и мъжете са равни. Децата - бих ги нарекла аз. 

Това са лицата на войната. Това са децата на войната през днешния ден, който нямаха шанса да отбият военната си работа в спокойни времена. И сега са на първа линия във войната. Пожелаваме им живот. И здраве. И мир.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР