Израелските отбранителни сили (ИОС) са създадени през 1948 г., две

...
Израелските отбранителни сили (ИОС) са създадени през 1948 г., две
Коментари Харесай

Войната в Близкия изток: колко силна е израелската армия

Израелските отбранителни сили (ИОС) са основани през 1948 година, две седмици след основаването на страната Израел. Тяхната задача е да пазят страната, заобиколена от врагове в Близкия Изток. Тъй като съперниците на Израел отхвърлят правото на страната да съществува, от израелска вероятност всеки спор се отнася до екзистенциалното оцеляване на страната.

Числеността на армията на Израел

Въоръжените сили на Израел са показали неведнъж своята успеваемост, написа АРД - в Шестдневната война, във войната от Йом Кипур и Ливанските войни. Въпреки това военните и специфичните сили на Израел бяха неподготвени за нападението на Хамас от 7 октомври тази година.

Военното образование в Израел е наложително с няколко изключения. С население от 9,4 милиона души страната разполага с към 465 хиляди резервисти и 173 хиляди дейни бойци, демонстрират данни на " Global Firepower Index ". Според друга организация - Международния институт за стратегически проучвания, потенциалът на израелската войска е 169 500 аквтивни бойци и 400 хиляди резервисти, 90% от които са били мобилизирани след офанзивата на Хамас. Важна роля играят и специфичните сили - още 8000 души.

Оръжията на Израел

Според " Global Firepower Index "  арсеналът на Израел включва 241 бойни самолети, над 56 хиляди военни машини, 2200 танка и 7 корвети, както и 45 патрулни самолета и 5 подводници. Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира (SIPRI) пресмята, че Израел е влага 23,4 милиарда $ във въоръжение през 2022 година.

Израел има също и нуклеарно оръжие

С " Железен купол ", система за отбрана от ракети, артилерийски и минохвъргачни снаряди, Израел разполага с една от най-технологично усъвършенстваните отбранителни системи в света, написа АРД. С помощта на противовъздушната защита снарядите от Газа, Ливан и Иран могат да бъдат локализирани и обезвредени изцяло автоматизирано. След нападението на Хамас против Израел въоръжените сили в този момент желаят да стартират да употребяват лазерната система " Железен лъч ", която може да отблъсква безпилотни самолети и снаряди на разстояние, прекомерно близко за " Железен купол ".

Въпреки че държавното управление на Израел в никакъв случай публично не е потвърждавало, че разполага с нуклеарни оръжия, локалните политици нееднократно са правили подмятания за това. Данните от самостоятелни наблюдаващи, като SIPRI, демонстрират, че Израел има към 80-90 нуклеарни бойни глави. В съпоставяне със Съединени американски щати и Русия това е дребен боеприпас обаче, а и потреблението му в сегашния спор не е евентуално.

Международната поддръжка за Израел

Най-важният боен съдружник на Израел са Съединените щати, които дават на страната военна помощ в размер на 3,8 милиарда $ годишно до 2028 година, напомня АРД. След нападението на Хамас Съединени американски щати доставиха спомагателни муниции и изпратиха два самолетоносача в Средиземно море. Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин заяви, че в района ще бъдат ситуирани батарея от американската система за противовъздушна защита THAAD и установки " Пейтриът ". В момента 2000 американски бойци са подготвени за разполагане в Близкия изток.

Германското държавно управление също разгласи, че ще поддържа Израел в поддържането на сигурността в страната. Засега това се показва в старания в региона на спешната дипломация с други страни от Близкия изток. Министрите на защитата на НАТО също увериха Израел в солидарността на Алианса. Колко съответна може да бъде поддръжката в изключителна обстановка обаче не е ясно, защото Израел може да се окаже в състояние, в което да се конкурира за запаси с Украйна, която е подкрепяна от оръжейните доставки на НАТО, написа АРД.

Според " Global Firepower Index " Израел разполага с 2200 бойни танка Снимка: Ilia Yefimovich/picture alliance/dpa

Възможностите на съперниците на Израел

Сред страните в Близкия изток Иран е най-силният боен съперник на Израел - в чисто количествено изражение той би превъзхождал Израел, с изключение на в региона на противовъздушната защита. Заемането на страната на палестинците е част от иранската държавна теория. Ръководството на Иран отъждествява групировката Хамас с палестинската идея. В сходство с това външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан заплаши, че районът ще " излезе отвън надзор ", в случай че Съединени американски щати и Израел не прекратят дейностите си в линията Газа. Западните наблюдаващи считат, че действителният риск от директна интервенция на Иран във войната не е толкоз огромен, само че акцентират поддръжката на Техеран за Хамас и Хизбула. Тези въоръжени групи са подкрепяни от враждебни към Израел страни или са се трансформирали в паралелни полудържавни структури, да вземем за пример в Ливан. Според Международния институт за стратегически проучвания Хамас разполага с 15 000 души, до момента в който арабски медии приказват за 40 000 бойци. Те разполагат с тежки оръжия, а също по този начин с револвери и автомати от Китай и други райони. Радикалната палестинска организация също по този начин създава експлозиви и ракети в линията Газа, която управлява. Няма точни данни за оръжейния боеприпас на Хамас, прецизира АРД. Западни източници обаче допускат, че Хамас разполага с задоволително безпилотни летателни апарати, мини, противотанкови ракети, гранатомети и минохвъргачки, с цел да поддържа сраженията дълго време.

От 7 октомври насам на границата сред Израел и Ливан също има многократни конфликти с Хизбула. С нападенията си шиитската милиция принуждава Израел да държи бойци и съоръжение на северната си граница, разяснява американският мозъчен концерн Soufan Center, представен от АРД. Хизбула твърди, че разполага със 100 000 бойци. Израелският Институт за проучвания на националната сигурност приема, че броят им е на половина по-малък. Той прави оценка арсенала на Хизбула на 150 000 до 200 000 ракети и снаряди от всевъзможен тип, в това число " стотици прецизни ракети ". При военни маневри през май Хизбула сподели и оръжейни системи от Иран, Сирия, Русия и Китай.

Вижте и нашата снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР