Израелските опозиционни партии се споразумяха да сформират ново правителство, с

...
Израелските опозиционни партии се споразумяха да сформират ново правителство, с
Коментари Харесай

Край на ерата Нетаняху. Опозиционни партии в Израел се договориха за правителство

Израелските опозиционни партии се споразумяха да образуват ново държавно управление, с което ще бъде комплициран завършек на дългогодишното ръководство на премиера Бенямин Нетаняху, съобщи Си Ен Би Си.

Новината бе обявена от лидера на центристката партия „ Йеш Атид “ Яир Лапид и неговия съдружен сътрудник Нафтали Бенет минути преди среднощ, когато изтичаше крайния период за сформиране на държавно управление. Ако не бе реализирано съглашение, Израел щеше да организира пети парламентарни избори в границите на малко над две години.

В изказване в Twitter Лапид заяви, че е уведомил президента Рувен Ривлин за образувания съдружен кабинет. „ Това държавно управление ще работи за всички жители на Израел, както за тези, които са дали своят вот за него, по този начин и за тези, които не са. То ще направи всичко, с цел да сплоти израелското общество “, разяснява той.

В новото държавно управление Лапид и Бенет ще поделят ръководството, като на ротационен принцип ще поемат поста на министър-председател. Националистът Нафтали Бенет ще бъде министър председател в първите две години от ръководството, а Липид ще заема поста в идващите две.

Историческата договорка за първи път включва и дребната ислямистка групировка „ Раам “, водена от Мансур Абас. Тя ще е първата партия на наброяващото към една пета от популацията на Израел арабско малцинство, станала част от ръководеща коалиция.

Очаква се новото израелско държавно управление да постави клетва на 14 юни. То ще се нуждае от поддръжката на 61 депутати в Кнесета - 120-членния еднокамарен парламент. Ако получи нужните гласове, държавно управление на Липид ще постави завършек на ръководството на Бенямин Нетаняху.

Именно премахването от власт на Нетаняху е нещото, което сплотява осемте партии, съставили новата коалиция. Нетаняху, който е съден по обвинявания в корупция, заема премиерския пост повече от 15 години - първо сред 1996 и 1999 година и от 2009 година до момента.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР