Израелските депутати днес си отправиха взаимни нападки заради плановете на

...
Израелските депутати днес си отправиха взаимни нападки заради плановете на
Коментари Харесай

Израел: масови протести срещу съдебната реформа на Нетаняху

Израелските депутати през днешния ден си насочиха взаимни нападки поради проектите на държавното управление за промяна на правосъдната система, до момента в който десетки хиляди стачкуващи стачкуваха пред постройката на Кнесета, а президентът Ицхак Херцог предизвести за риска страната да изпадне в " парламентарен колапс ", съобщи Ройтерс.

Плановете, които биха дали на десния министър председател Бенямин Нетаняху по-голям надзор върху правосъдната система и биха отслабили пълномощията на Върховния съд да анулира закони или да се произнася против изпълнителната власт, провокираха гневни митинги в цялостен Израел от седмици насам.

Конституционната комисия на Кнесета гласоподава през днешния ден за изпращане на първата част от законопроекта за първо четене след бурно начало на съвещанието на комисията, на което някои депутати бяха изведени наложително, откакто скандираха " Позор, срам! ".

Докато депутатите си размениха обиди като " фашист " и " изменник ", а един избухна в сълзи в Кнесета, извън започнаха да се събират тълпи от протестиращи, които се стичаха към постройката на Народното събрание.

Нетаняху, който е упрекнат в корупция, в каквато отхвърля да е забъркан, съобщи, че измененията са нужни, с цел да се възвърне салдото в системата и да се обуздаят някои съдии, които надвишават пълномощията си и се намесват в политическата сфера. Критиците му обаче настояват, че правосъдната промяна е равнозначна на прелом и ще унищожи демокрацията в Израел, показва Асошиейтед прес. Те настояват също, че Нетаняху, който е обвиняем по няколко обвинявания за корупция, е в спор на ползи в този случай.

Българска телеграфна агенция
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР