Израелските археологически служби оповестиха откриването край Стария град на Йерусалим

...
Израелските археологически служби оповестиха откриването край Стария град на Йерусалим
Коментари Харесай

Загадъчен отпечатък от ръка е открит в Източен Йерусалим

Израелските археологически служби оповестиха откриването край Стария град на Йерусалим на " мистериозен " отпечатък от ръка, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Mention of Jerusalem’s defensive moat appears in Crusader histories but who built it, and exactly when, remains unclear. Nor does the handprint carved into the rock dispel the mystery
— Haaretz.com (@haaretzcom)
Находката на повече от хиляда години е издълбана в каменната стена на античен трап. Значението ѝ продължава да озадачава археолозите.

От Израелската работа за антики оповестяват, че отпечатъкът, който може да е оставен на " смешка ", е открит покрай Иродовата врата в хилядолетен трап, оголен по време на строителни работи за разширение на път в анексирания от Израел Източен Йерусалим.

Масивният трап е издълбан в камъка към целия Стар град ,

издигнат през 16-и век по време на ръководството на султан Сюлейман Великолепни. Диаметърът му е 10 метра, а дълбочината - сред два и седем метра, като за разлика от типичните европейски изкопи не е напълнен с вода.

Според Израелската работа за антики на кръстоносците през 1099 година

са били нужни пет седмици, с цел да го преминат и да пробият стените и отбраната на града. И до момента в който функционалността на рова е ясна, археолозите остават несигурни кой е оставил отпечатъка в камъка и какво е неговото значение. 

" Това е мистерия, която се опитахме се да разнищим. Символизира ли нещо?

Индикация ли е за съответен непосредствен предмет? Или просто е някаква локална смешка? Може би ще разберем с времето ", споделят от службата. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР