Израелски учени заключиха, че две планети, които кръжат около червено

...
Израелски учени заключиха, че две планети, които кръжат около червено
Коментари Харесай

Астрономи идентифицираха двете напомнящи най-много Земята екзопланети

Израелски учени заключиха, че две планети, които кръжат към алено джудже, известно като звездата на Тийгардън, припомнят доста повече Земята, в сравнение с другите известни екзопланети, заяви Физ.орг, представен от Българска телеграфна агенция.

Звездата на Тийгардън е от спектрален клас А (червени звезди) и се намира на разстояние 12,5 светлинни години от Земята. В обитаемата зона, т.е. на уместно за съществуването на вода в течно положение разстояние от светилото, има две земеподобни планети - Тийгардън В и Тийгардън С. Те бяха открити през юни т.г. в границите на плана CARMENES за търсене на планети към червени джуджета.

Екзопланетите са задоволително покрай звездата, като са с интервал 4,9 и 11,4 дни. Въртенето им е синхронно, т.е. те постоянно са обърнати с едната си страна към светилото. Далеч не е единствено Валери.

Специалистите към този момент на могат да дефинират състава на атмосферата на небесните тела, само че на повърхността им е допустимо да има вода в течно положение. При това въздушната им обвивка е с сред 3 пъти по-малка и 17 пъти по-голяма компактност спрямо тази на земната атмосфера. Размерите на двете планети са близки до тези на Земята. Учените установили, че е 60-процентна вероятността температурата на повърхността на Тийгардън В да е сред 0 и 50 градуса Целзий. Тийгардън С най-вероятно е студена колкото Марс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР