Израелски учени установиха, че под звуците, издавани от крилата на

...
Израелски учени установиха, че под звуците, издавани от крилата на
Коментари Харесай

Растенията чуват звуци, издавани от насекомите

Израелски учени откриха, че под звуците, издавани от крилата на пчелите и пеперудите, вечерната иглика преразпределя полена си и концентрацията на захар в нектара й се усилва, заяви Синхуа.
Реакцията на растението зависи от честотота на жуженето. Когато звуците са на по-висока периодичност от тази на полинаторите, захарта в нектара не се усилва, предава Българска телеграфна агенция.
Тъй като производството на нектар лишава доста сила, тази реакция дава опция на растенията да употребяват добре ресурсите си. В резултат опрашващите инсекти получават повече за времето, което прекарват върху цветето.
Известно е, че растенията реагират на светлина, на механична стимулация, на химикалите във въздуха. Това подхожда на зрение, досег и подушване. Новото проучване сподели, че растенията имат още едно "сетиво " - слух.
Според учените от университета на Тел Авив формата на цвета може също да се въздейства от фактори свързани със способността на растението да чува.
Растенията се въздействат и от други звуци, в това число и създаваните от индивида. Те могат да нарушат връзката им с пчелите.
Звуците от опрашващи инсекти и синтетичните звуци на същите честоти провокират вибриране на венчелистчетата. Следва бърза реакция - увеличение на захарта в нектара.
Възможно е растенията да реагират също на звуци от тревопасни и други животни, а и от други растения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР