Израелски учени са сглобили и дешифрирали един от двата досега

...
Израелски учени са сглобили и дешифрирали един от двата досега
Коментари Харесай

Израелски учени дешифрираха скрижал от Мъртво море

Израелски учени са сглобили и дешифрирали един от двата до момента неразчетени антични ръкописи от Мъртво море, повече от половин век след откриването му, заяви Агенция Франс Прес, представена от БНР.

В разчетения текст се загатва 364-дневният календар, употребен от фракция в пустинята в Юдея, който е друг от лунния календар, употребен в днешната еврейска религиозна процедура. Споменават се също годишните празници на виното и маслиновата годишна продукция, които към този момент не се означават в юдаизма.

Досега се смяташе, че общо над 60-те дребни фрагменти от пергамент с кодирано еврейско писмо са елементи от голям брой свитъци, обяснил представител на университета. Ешбал Ратсон и Йонатан Бен Дов от университетския факултет по проучвания на библията разкрили, че фрагментите са част от едно цяло, откакто преди година почнали да ги изследват. Те подредили парченцата и се получил независим свитък.

Скрижалите от Мъртво море, които включват най-старите известни ръкописи на еврейската библия, датират от интервала сред 3 в. прочие н. е. и 1 в. сл. н. е. Те са общо към 900 и са открити сред 1947 и 1956 година в Кумранските пещери над Мъртво море.

Пергаментовите и папирусови свитъци са на иврит, гръцки и арамейски и включват няколко от най-ранните известни текстове от библията, сред които и най-старото оживяло копие от Десетте Божи заповеди.

Много специалисти считат, че ръкописите от Мъртво море са писани от есеите – еврейска фракция, която се отдръпва в юдейската пустиня към Кумран и тамошните пещери. В известие на университета в Хайфа се споделя, че Ратсон и Бен Дов в този момент работят върху разшифроване на последния неразчетен свитък.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР