Израелски учени реконструираха скелета на праисторически човек по ДНК, намерена

...
Израелски учени реконструираха скелета на праисторически човек по ДНК, намерена
Коментари Харесай

Реконструираха денисовския човек

Израелски учени реконструираха скелета на праисторически човек по ДНК , открита в пръста на 13-годишно момиче, умряло преди 70 000 години, осведомиха международните осведомителни организации. Става дума за малко известните денисовци (на британски - Denisovans or Denisova hominins), които са сродници на неандарталците, само че не до момента не са се радвали на задоволително публично внимание.
 
Scientists analysing the DNA of Denisovans have offered a glimpse of what they might have looked like.
— Nature News & Comment (@NatureNews)

Всъщност за тяхното битие стана ясно едвам неотдавна - преди 11 години. Първите свидетелства за тях бяха открити през 2008 година в сибирска пещера - три зъба, кост от пръст и долна челюст. Това е било задоволително, с цел да бъде възобновен денисовският скелет. По реконструкцията художник е нарисувал главата и лицето на 13-годишно момиче.

Екипът на Лиран Кармел е създал технология, с която е дешифрирал античната ДНК и генната интензивност. Генната интензивност разграничава да вземем за пример жабата от поповата лъжичка, въпреки и тяхната ДНК да съответствува.

По ДНК се дефинира, че денисовците са имали тъмна кожа, очи и коса. Генната интензивност обаче разкрива по какво се е различавал типът от актуалните хора или неандерталците.

Учените са разпознали 56 черти, най-вече в черепа, които са били разнообразни. Това им е дало опция да възпроизведат с 85% акуратност скелет на денисовец . На пръв взор той наподобява доста на този на актуалния човек. Приликите с неандерталците са скосеното чело, дългото лице, необятният таз. Уникалните характерности на денисовците са доста необятният череп и огромната уста. -->
 
We Now Know What The Denisovans Might Have Looked Like
— IFLScience (@IFLScience)

Екипът е повторил процеса контролно за неандерталец и шимпанзе, чиято анатомия е известна. Реконструкцията се е оказала вярна 85%.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР