Израелски учени откриха, че жълто растение, произхождащо от Южна Африка,

...
Израелски учени откриха, че жълто растение, произхождащо от Южна Африка,
Коментари Харесай

Откриха растение, което може да замени лекарствата с канабис

Израелски учени откриха, че жълто растение, произхождащо от Южна Африка, може да проправи път към създаване на медикаменти, за които сега се употребяват растения от рода на канабиса, съобщи израелската новинарска организация ТПС.

Екип от учени от Научния институт " Вайцман " откри, че растението, наречено вълнесто чадърче, създава редица дейни съединения, открити в канабиса, в това число някои, които могат да бъдат употребявани в медицината. Откритията на екипа бяха оповестени през вчерашния ден в рецензираното списание " Нейчъл плантс ".

Съединенията, известни като канабиноиди, се ползват необятно за облекчение на болежка, гадене, тревога и епилептични припадъци, а описът на вероятните им приложения нараства скоростно. Екипът на Вайцман разпознава повече от 40 канабиноида, открити във вълнестото чадърче. Учените също наблюдаваха поредицата от биохимични стъпки, които растението прави, когато създава тези съединения, и демонстрираха по какъв начин те могат да бъдат възпроизведени в лаборатория, с цел да се синтезират или даже да се основат нови канабиноиди, които понастоящем не съществуват в природата.

Въпреки че по-познатото растение канабис или коноп създава над 100 разнообразни канабиноида, вълнестото чадърче е бързо растящо многогодишно растение.

" Открихме значим нов източник на канабиноиди и разработихме принадлежности за тяхното стабилно произвеждане, което може да помогне за проучването на големия им лечебен капацитет ", сподели Шърли Берман, която е началник на изследването.

Молекулярните рецептори, които реагират на канабиноиди, са постоянно срещани при хората, освен в мозъка, само че и в цялото тяло. Това допуска, че съединенията, които се свързват с тях, могат да се употребяват за лекуване на всичко - от рак до невродегенеративни болести.

Вълнестото чадърче принадлежи към напълно друго семейство растения от канабиса - измежду роднините му са слънчогледите, маргаритките и марулите. Въпреки това учените означават, че растението отделя опияняващи изпарения при горене, написа Българска телеграфна агенция.

Екипът на Берман секвенира целия геном на растението и употребява модерна аналитична химия, в това число масспектроскопия с висока резолюция, с цел да дефинира типовете канабиноиди, които то съдържа. С помощта на ядрено-магнитен резонанс откривателите разкриват точната конструкция на повече от дузина от тези канабиноиди и други свързани метаболити. Те също по този начин наблюдаваха целия биохимичен път, обвързван с производството на канабиноиди, и дефинираха къде тъкмо в растението се създават те.

Оказва се, че вълнестото чадърче създава канабиноиди най-вече в листата си, което евентуално му дава икономическо преимущество пред канабиса, който създава тези съединения в по-краткотрайните и сложни за събиране цветни гроздове или съцветия.

" Следващата вълнуваща стъпка ще бъде да определим свойствата на повече от 30-те нови канабиноида, които открихме, и по-късно да забележим какви лечебни приложения могат да имат те ", сподели Берман.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР