Израелски търговски кораб, който вчера потегли от пристанището в Ашдод,

...
Израелски търговски кораб, който вчера потегли от пристанището в Ашдод,
Коментари Харесай

Израелски кораб проби черноморската блокада на Москва

Израелски търговски транспортен съд, който през вчерашния ден потегли от пристанището в Ашдод, стана първият кораб, който намерено наруши блокадата на Русия в Черно море, откогато тя се отдръпна от съглашението с Украйна, позволяващо на страната да изнася зърно от пристанищата си в средата на юли, заяви украинското осведомително издание " Милитарни ".


Според украинските известия израелският транспортен съд Ams1 видимо е пренебрегнал съветските закани и е навлязъл в украинския клон на река Дунав в късния следобяд. Той прекосява Черно море по пряк маршрут от пристанище Ашдод, до момента в който американски аероплан P8 Poseidon обезпечава въздушна защита, се добавя в известията.

Ams1 е последван от още четири кораба, които са хвърлили или скоро ще хвърлят котва в Дунав.

Русия се отдръпна от съглашението в средата на юли с аргумента, че настояванията за възстановяване на личния ѝ експорт на храни и торове не са били изпълнени и че незадоволително украинско зърно е достигнало до най-бедните страни по съглашението за Черно море.

Блокадата на Черно море от страна на Москва

Сделката за черноморското зърно, от която Русия се отдръпна преди две седмици, беше подписана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция преди една година в опит да се пребори с световната продоволствена рецесия, влошена от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година Киев и Москва са измежду най-големите експортьори на зърно в света.

Откакто Русия се отхвърли от съглашението и стартира да нападна украинските пристанища за експорт на храни на Черно море и река Дунав, международните фючърси на пшеница и царевица внезапно нарастнаха.

На 11 юли генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш се обърна към Путин с писмо в опит да избави договорката. Той предложи на Русия да удължи периода на съглашението - с дневен предел от четири кораба, пътуващи към Украйна, и четири кораба, напускащи страната - в подмяна на свързването на дъщерно сдружение на съветската земеделска банка, Росселхозбанк, с световната система за разплащания SWIFT.

" С прекратяването на Черноморската самодейност най-уязвимите ще платят най-високата цена ", съобщи Гутериш на срещата на върха на Организация на обединените нации за продоволствените системи в Рим в края на юли. " Когато цените на храните се покачват, всички заплащат за това. "

Африканските водачи също настояха пред съветския президент Владимир Путин да възобнови договорката по време на срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург на 29 юли. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР