Израелски министър от кабинета на Бенямин Нетаняху отрече твърденията, че

...
Израелски министър от кабинета на Бенямин Нетаняху отрече твърденията, че
Коментари Харесай

Израелски министър отрече ударът по хуманитарни работници да е бил умишлен

Израелски министър от кабинета на Бенямин Нетаняху отхвърли изказванията, че израелските сили съзнателно са умъртвили седем филантропични служащи от Световната централна кухня (WCK) в Газа, пише BBC.

Основателят на WCK Хосе Андрес упрекна Израел, " систематично, кола по кола ".

Но Нир Баркат, член на военния кабинет на Израел, сподели пред BBC News, че мненията на господин Андрес са " нелепости ".

Израел споделя, че ударите, които убиха служащите, са " сериозна неточност " и даде обещание следствие.

Говорейки пред основния водещ на Би Би Си Кайтриона Пери, господин Баркат сподели, че Израел " извънредно съжалява " за убийството на седемте филантропични служащи , само че че " за жалост във войните се случва другарски огън ".

Той сподели, че ще бъдат подхванати стъпки, с цел да се подсигурява, че сходен случай " няма да се случи още веднъж ", само че че гибелта на филантропични служащи и цивилни е " част от войната ".

Запитан съответно за опасенията на господин Андрес , че неговите филантропични служащи са се пробвали да се обадят на IDF по време на обособените удари и че те са били съзнателно прицелени, господин Баркат сподели: " Това са нелепости, скърбя ".

" С цялото ми почитание, няма никакъв шанс Израел да се насочи към хора, които идват да дадат помощ на хората ", сподели той.

" Хамас ", добави той, , изнасилвайки и убивайки дами.

Според WCK конвоят с помощ е бил ударен, до момента в който е напускал склада в Дейр ал-Балах, " където екипът е разтоварил повече от 100 тона филантропична хранителна помощ, докарани до Газа по морски път ".
 Съединени американски щати ще продължат да приканват Израел да пази филантропичните служащи
Съединени американски щати ще продължат да приканват Израел да пази филантропичните служащи

Забележки на Съединени американски щати пристигнаха ден откакто седем филантропични служащи от " Световната Централна Кухня " (WCK) бяха убити

Колоната беше формирана от три автомобила, в това число две бронирани коли, на които ясно се вижда логото на благотворителната организация.

Превозните средства са били на разстояние към 2,5 километра и трите са били ударени по време на офанзивата.

Говорейки пред организация Ройтерс в сряда, създателят на организацията Хосе Андрес сподели, че това не е " обстановка на неприятен шанс, в която, " упс ", хвърлихме бомбата на неверното място ".

В настрана изявление за новините на израелския Канал 12 господин Андрес сподели, че " това в действителност беше директна офанзива против ясно обозначени транспортни средства , чието придвижване беше известно на всички в израелската войска.

WCK разгласи, че е прекъснал активността си във вторник, поставяйки под въпрос филантропичната помощ за линията Газа.

Според Cogat, органът на израелското министерство на защитата, отговарящ за гражданската политика в окупираните палестински територии, WCK е виновен за 60% от неправителствената помощ, която влиза в територията.

WCK сподели, че е разпределил 42 милиона ястия в линията Газа - изпратил е повече от 1700 камиона с храна и е изпратил близо 435 000 хранителни колета по море.

Организация на обединените нации също разгласи, че стопира придвижванията през нощта за най-малко 48 часа , с цел да оцени обстановката със сигурността.

И втора благотворителна организация, American Near East Refugee Aid (Anera), която работи в тясно съдействие с WCK, сподели на BBC, че също е замразила интервенциите си в Газа.
 Организация на обединените нации спря доставката на помощи за Газа през нощта
Организация на обединените нации спря доставката на помощи за Газа през нощта

След като 7 филантропични служащи починаха при израелски удар

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху дефинира удара като непредумишлен.

" Това се случва по време на война , ние го ревизираме до дъно, ние сме в контакт с държавните управления и ще създадем всичко това нещо да не се повтори ", сподели господин Нетаняху във вторник.

Началникът на генералния щаб на IDF Херци Халеви назова случая " сериозна неточност " и сподели, че " не е трябвало да се случи ", като упрекна удара за неправилна идентификация.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън осъди ударите , обвинявайки Израел, че не прави задоволително, с цел да отбрани филантропичните служащи и цивилните.

" Съединените щати неведнъж са призовали Израел да деконфликтира военните си интервенции против Хамас с филантропични интервенции, с цел да се избегнат цивилни жертви ", сподели господин Байдън.

Трима от убитите филантропични служащи са английски жители. Убити са също полски жител, австралиец, палестинец и двоен жител на Съединени американски щати и Канада.
 Полша гневна и чака опрощение от Израел за убитите филантропични служащи
Полша гневна и чака опрощение от Израел за убитите филантропични служащи

Атаката поставяла на тестване солидарността с Израел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР