Израелски изтребители са ударили цели на Хамас“ в ивицата Газа

...
Израелски изтребители са ударили цели на Хамас“ в ивицата Газа
Коментари Харесай

Израел нанася удари по Газа след изтичане на примирието

Израелски изтребители са блъснали цели на „ Хамас “ в линията Газа през днешния ден малко след приключването на едноседмичното съглашение за помирение , оповестиха военните сили, заяви “Associated Press ”. Това е явен знак, че войната се възобновява с цялостна мощ.

Въздушните удари са били нанесени в южната част на Газа , в това число в общността на Абасан, ситуирана източно от град Хан Юнис, оповестиха от Министерството на вътрешните работи на ръководената от „ Хамас “ територия. Друг удар е поразил жилище, което се намира северозападно от град Газа. От линията Газа ехтят мощни, непрекъснати детонации и се издига черен пушек.

Изявлението на израелските военни сили за ударите беше отправено единствено 30 минути след приключването на съглашението за краткотрайно преустановяване на огъня – в 7 ч. локално време тази заран. По-рано през днешния ден Израел упрекна намерено групировката, че е нарушила изискванията на съглашението, в това число като е изстреляла ракети към Израел от Газа.

Временното преустановяване на на бойните дейности влезе в действие на 24 ноември . Първоначално то продължи четири дни , само че по-късно беше удължено с няколко дни благодарение на Катар и другия медиатор Египет. По време на едноседмичното помирение „ Хамас “ и други бойци в Газа освободиха над 100 заложници , множеството от които израелци, в подмяна на 240 палестинци , освободени от затвори в Израел. На процедура всички освободени бяха дами и деца, само че фактът, че в Газа останаха малко такива заложници, усложни вероятността за договаряне на по-трайно помирение. Очакваше се, че „ Хамас “, екстремистката формация, която управлява Газа от 16 години насам, също ще дефинира по-висока цена за останалите заложници, изключително за израелските военнослужещи. Засега към 140 заложници остават в Газа, като повече от 100 бяха освободени в границите на примирието.

Катар и Египет , които изиграха основна роля като медиатори , се пробваха да удължат примирието с още два дни. Междувременно Израел е подложен на все по-голям напън от страна на главния си съдружник – Съединени американски щати . Съединени американски щати се пробват да убедят Израел да повече, с цел да подсигурява сигурността на палестинските цивилни, когато възобнови ударите си против „ Хамас “.

Държавният секретар на Съединени американски щати и други високопоставени чиновници по време на третото си посещаване в района от началото на войната до момента. Макар че тогава изрази вяра , че прекратяването на огъня може да бъде удължено, Блинкен посочи, че в случай че Израел възобнови войната и се насочи към южната част на Газа, с цел да преследва бойците, той би трябвало да го направи „ в сходство с интернационалното филантропично право “ и да има „ явен проект “ за отбрана на цивилното население. Той добави, че израелските водачи би трябвало да са наясно, че големия брой на цивилни жертви и мащабите на разселване в северната част, не трябва да се повтарят и в южната. В отговор на това Израел съобщи, че ще съблюдава примирието, до момента в който „ Хамас “ не спре да освобождава пленници, и се зарече по-късно да възобнови военната си акцията за заличаване на „ Хамас “, макар че администрацията на Байдън го прикани да работи с доста по-голяма точност , в случай че го направи.

От началото на войната насам при офанзивите на Израел против Газа са починали над 13 300 палестинци , към две трети от които дами и малолетни лица, съгласно Министерството на здравеопазването в ръководената от „ Хамас “ Газа. Над три четвърти от 2,3-милионното население е било наложително изселено след седмици на израелски бомбардировки и наземна акция, които доведоха до тежка филантропична рецесия . Вероятно действителният брой на жертвите е доста по-висок, защото от 11 ноември насам управляващите актуализират данните спорадично. Министерството твърди, че има опасения, че още хиляди хора са починали под руините. Израел от своя страна разгласи, че 77 военнослужещи са изгубили живота си при наземната атака. Израелските управляващи оповестиха още, че хиляди бойци на „ Хамас “ са били убити, само че не предоставиха съответни доказателства.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР