Израелската разузнавателна агенция Мосад е извършила кибератака срещу завода за

...
Израелската разузнавателна агенция Мосад е извършила кибератака срещу завода за
Коментари Харесай

Израел стои зад атаката срещу иранския ядрен обект

Израелската разследваща организация Мосад е направила хакерска атака против завода за обогатяване на уран в иранския град Натанз, заяви израелското публично радио, представено от " Ройтерс ". В Натанз бяха въведени в употреба, в нарушаване на нуклеарната договорка от 2015 година, нови центрофуги, които могат да обогатяват уран до по-високи нива, напомня Българска телеграфна агенция.

Радио Кан се базира на неуточнени разследващи източници. По-рано израелски медии към този момент допуснаха, че хакерска атака може да е предизвикала случая в иранския нуклеарен обект. Случаят може да изостри още повече напрежението сред Израел и Иран, които към този момент са въвлечени в подмолна война в Близкия изток. Възможно е и той да затрудни връщането на близкия израелски съдружник Съединени американски щати в интернационалното съглашение за иранската нуклеарна стратегия, отбелязва AP.

Предполагаемата хакерска атака съответства с визитата в Израел на американския министър на защитата Лойд Остин. Той се срещна с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, който е един от най-яростните съперници на иранската нуклеарна договорка. Нетаняху бе показан да подвига тост паралелно до шефа на Мосад Йоси Коен и ръководителите на други израелски служби за сигурност в навечерието на националния празник - Деня на независимостта, отбелязва още AP.

" Много е мъчно да се изясни какво постигнахме ", съобщи Нетаняху във връзка триумфите на Израел, трансформирал се за малко повече от 70 години битие в международна мощ. Тази заран Иран заяви за проблем с електроснабдяването в обекта, както и че няма потърпевши хора, нито замърсяване. Следобед той назова случая в завода за обогатяване на уран в град Натанз " терористичен акт " против нуклеарната си стратегия. " Ислямска република Иран, осъждайки тази безполезна акция, акцентира нуждата интернационалната общественост и Международната организация за атомна сила да се изправят против този антиядрен тероризъм ", съобщи в официално съобщение ръководителят на Иранската организация за атомна сила Али Акбар Салехи, представен от AFP. Той не насочи обвинявания против формация или страна по отношение на случая, нито даде детайлности за ситуацията в завода.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР