Израелската компания StoreDot обяви, че вече ива първите прототипи на

...
Израелската компания StoreDot обяви, че вече ива първите прототипи на
Коментари Харесай

Електромобилите ще се зареждат за 5 минути

Израелската компания StoreDot разгласи, че към този момент ива първите прототипи на иновационни акумулаторни кафези, от които може да бъде съединена батерия за електрически транспортни средства. Най-любопитното е, че тези акумулатори ще се характеризират с възмогжност за цялостно зареждане за единствено пет минути.

Интересно е още, написа The Guardian, че те ще могат да се създават на общоприет конвейер, където сега се сглобяват стандартните литиево-йонни източници на сила. Първите такива акумулатори ще слезнат от конвейерите на китайска компания, сътрудник на StoreDot, като това се планува да се случи още тази година.

Технологията на StoreDot се основава на подмяна на графена в анода с металоидни наночастици. Сега компанията употребява много редкият германий за това, само че в бъдеще възнамерява да премине към по-евтиният и по-широко публикуван силиций. Прототипите със силиций ще се появят преди края на годината и ще бъдат сравними по цена с актуалните литиево-йонни акумулатори.

 Електромобилите ще се зареждат за 5 минути

Междувременно StoreDot към този момент има няколко прототипа на акумулатори и те не са създадени в лаборатория, а на комерсиалната линия за произвеждане на акумулаторни кафези на колегата си, китайската EVE Energy. Прототипите към този момент са сертифицирани по стандарта UN 38.3.

Подобно на стандартните акумулатори от литий-никел-кобалт-манган или NCA (литий-никел-кобалт-алуминий), те са минали строги стрес проби, с цел да се потвърди, че са годни на така наречен транспортируемост. Основното преимущество на батериите на StoreDot, както към този момент споменахме е времето им за зареждане.

Източникът на сила, който ще обезпечи пробег от 480 километра, ще може да се зарежда изцяло за пет минути, само че единствено от доста мощни терминали. А до 2025 година StoreDot възнамерява да пусне акумулатори, които ще дадат спомагателни 160 километра пробег на електрическия автомобил, като зареждането им ще става от съществуващите станции.

Информации за пробиви в бързината на зареждане на батериите се появяват все по-често, само че в това време редица производители се интересуват и от удължение на живота на акумулаторните блокове. От StoreDot настояват, че работят и в тази тенденция и резултатите досега са обнадеждаващи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР