Израелската армия съобщи, че е атакувала цели на ислямистката групоровка

...
Израелската армия съобщи, че е атакувала цели на ислямистката групоровка
Коментари Харесай

Израел обстрелва Ливан и Газа

Израелската войска заяви, че е атакувала цели на ислямистката групоровка " Хамас " в Южен Ливан, и е засилила ударите по линията Газа , оповестиха интернационалните организации в петък.

Според израелските сили това е станало след ракетни набези против Израел, осъществени ден по-рнао от ливанска територия. Напрежението в района се усили през последната седмица, откакто израелската полиция нахлу в джамията Ал-Акса в Йерусалим в няколко поредни нощи. Това докара до яростни конфликти с палестинците в нея.

" Израелските сили за отбрана няма да разрешат на терористичната организация " Хамас " да работи от Ливан и държи ливанската страна виновна за всеки ориентиран огън, приближаващ от нейна територия ", споделят те в изказване.

Съобщава се за мощни гърмежи в разнообразни региони на Газа, като съгласно Йерусалим израелските самолети са поразили цели, в това число тунели и обекти за произвеждане на оръжие на " Хамас ", която управлява блокираната южна крайбрежна линия.

По-късно военните оповестиха, че са нанесли удари и по цели на " Хамас " в Южен Ливан, където жителите в региона на бежанския лагер " Рашидие " край южния град Тир оповестиха за три мощни гърмежа.

" Остро осъждаме наглата ционистка експанзия против Ливан в региона на Тир призори през днешния ден ", заяви " Хамас ".

Ударите бяха нанесени в отговор на ракетни офанзиви от Ливан към северни израелски региони, за които израелските управляващи упрекнаха " Хамас ". Военните оповестиха, че от Ливан са били изстреляни 34 ракети, от които 25 са били прихванати от системите за противовъздушна защита.

Това е най-голямото нахлуване от страна на Ливан по отношение на Израел от 17 години насам. Твърди се също, че израелските въздушни удари са най-тежките след обстрела с " Ислямски джихад " през август 2022 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР