Израелската армия публикува изявление в неделя, в което се казва,

...
Израелската армия публикува изявление в неделя, в което се казва,
Коментари Харесай

Какво ни казва видеото на Израел за „тунела на Хамас“ под ал-Шифа

Израелската войска разгласява изказване в неделя, в което се споделя, че е разкрила шахта на тунел на Хамас под болничното заведение ал-Шифа в Газа. Той също по този начин пусна фрагменти от тунели, направени на 17 ноември. Ето какво ни споделят фрагментите:

Какво се случи в ал-Шифа?

На 15 ноември Израел стартира нападателно нахлуване против най-големия медицински комплекс в Газа, болница ал-Шифа. Продължилата с дни офанзива беше разказана от Израел като „ прецизна и целенасочена “ интервенция за намиране на хипотетична подземна тунелна система, водеща до боен надзорен център на Хамас.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Анализ: Как би се справил Израел в тунелите на Газа? Анализ: Как Израел би намерил, картографирал, завладял и запазил тунелите на Газа? „ Много рисковано “: Израел е изправен пред месеци акция против тунелите на Хамас в Газа The Take: Тунелите на Хамас и болница ал-Шифа завършек на списъка

Твърдението, че Хамас ръководи надзорен център под болничното заведение, беше подкрепено от израелското и американското разузнаване. Хамас и медицинският личен състав на ал-Шифа отхвърлиха това изказване.

Израелската войска също пусна 3D анимационен видеоклип на 28 октомври, визуализиращ необятна мрежа от тунели, които водят до комплициран, многоетажен надзорен център.

Какво ни споделя новото видео на Израел за тунел

В неделя Израел разгласи, че под болничното заведение е открит тунел с дължина 55 метра (180 фута) и дълбочина 10 метра (32 фута).

В изказването се споделя, че тунелът е открит „ в региона на болничното заведение под заслон до транспортно средство, съдържащо голям брой оръжия, в това число РПГ [ракетни гранати], експлозиви и автомати Калашников “.

Израелската войска също разгласява видеозапис, записан с две обособени камери на 17 ноември. Говорителят Даниел Хагари сподели пред кореспонденти, че входът е бил открит, когато боен булдозер е съборил външната стена на болничното заведение, разкривайки железна вита стълба, която се спуска 10 м (32 фута) и водеше до взривна врата, която нормално е железна врата със здрави затваряния и панти, проектирана да устоя на детонации. Такива порти нормално се намират на уреди като бомбоубежища.

Но военният анализатор Зоран Кусовац цитира строителен инженер от Газа, който допуска, че видеото в действителност е клипове на два разнообразни тунела, свързани дружно.

Първата секция на видеото демонстрира отвесния вал, който се спуска надолу. Той демонстрира детайли като носещи бетонни колони. Изглежда, че са издигнати с елементарни строителни техники, които биха изисквали големи и шумни машини като бетонобъркачки.

Такова строителство не би могло да бъде осъществено скрито, както нормално се строят тунелите на Хамас. Целта на тази структура остава незнайна.

Втората част на клипа демонстрира хоризонталния тунел. Това демонстрира характерности, присъщи за тунелите на Хамас — авансово създадени елементи, свързани дружно секция по секция.

Открит ли е надзорен център на Хамас под болничното заведение ал-Шифа в Газа?

До момента не е открит надзорен център. Израелските войски към момента не са се пробвали да отворят взривната врата в края на тунела, за който настояват, че е бил под ал-Шифа, опасявайки се, че може да бъде подложен като мина, сподели Хагари.

Кусовац сподели, че могат да бъдат сложени доста разнообразни типове клопки, с цел да се предотврати прихващане на тунели. Обикновено те са спонтанни взривни устройства (IED), свързани с детонатори, които могат да бъдат задействани от кабел или даже светлина или напън. Те засичат наличието на човек, влизащ в тунела, задействайки експлозива. „ ИВУ са главно като играчки, които вършат огромните момчета. Колкото по-креативен си, толкоз по-успешен си “, сподели Кусовац.

Ако армиите подозират съществуването на такива клопки, типичните разпореждания са да се извикат специалисти по детонациите, които идват и правят оценка обстановката. Кусовак сподели, че това нормално лишава няколко часа, а не повече от ден. Това закъснение слага под въпрос истинността на изказванията на израелската войска. „ Казвате димен револвер, стигате до него и по-късно не го показвате “, сподели той.

CNN, наред с други новинарски издания, посети откритата шахта на тунела и удостовери съществуването на тунел, само че не можа да откри дали тунелът води до команден център или не.

Хамас ръководи ли подземни тунели?

Тунелите в Газа са издигнати за първи път през 1980 година по времето, когато анклавът е бил под израелска окупация и преди образуването на Хамас през 1987 година Те са били издигнати под египетската граница за контрабанда на всевъзможни артикули, в това число оръжия, гориво и артикули от черния пазар.

С течение на времето палестинците осъзнаха, че тунелите могат да имат военна приложимост. Първият симптом за военна приложимост на тунели беше през 2001 година, когато израелски боен пост беше взривен с експлозив от земята. Тунелите навлязоха в израелското публично схващане, когато палестински бойци излязоха от шахта на тунел и отвлякоха израелския боец Гилад Шалит през 2006 година

Израел сложи обсада на линията Газа, откакто Хамас пое контрола над нея през 2007 година Тунелите се трансфораха в средство за заобикаляне на обсадата и за превозване на храна, артикули и оръжия. При Хамас тунелите се разшириха стратегически.

Тунелите се употребяват и от Хамас за жични връзки, защото Израел може да прихване безжични връзки.

След като нападна Газа през 2014 година, Израел осъзна обсега и сложността на тунелите, за които тогава се смяташе, че са надхвърлили 100 км (62 мили).

Една тунелна война би довела до доста опустошения. Мащабът на експлозивите ще бъде по-голям и по-смъртоносен от нормално заради по-малката повърхност на тунелите. По същата причина потреблението на елементарни муниции може да бъде прекомерно „ тромаво “ и затова нежизнеспособно.

Ал Шифа не е единствената болница, за която Израел твърди, че се употребява от Хамас като военна база. На 8 ноември звеното за инспекция на Al Jazeera Sanad опроверга изказванието на Израел, че е имало тунел на Хамас под болничното заведение за рехабилитация и протезиране на шейх Хамад бин Халифа, известна като Катарската болница.

Сателитни изображения и архивни фотоси демонстрираха, че люкът, за който Израел твърди, че е входът на тунела, в действителност е част от система от водни резервоари, която е била употребена за пълнене на лечебни басейни за хора с ампутирани крака, напояване на територията, а също по този начин е бил източник на вода за незабавни случаи. < /p>

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР