Израелската армия изрази съжаление за гибелта на екипажа на руския

...
Израелската армия изрази съжаление за гибелта на екипажа на руския
Коментари Харесай

Израел отрича да има вина за свалянето на руския самолет

Израелската войска изрази страдание за гибелта на екипажа на съветския разследващ аероплан Ил-20 в Сирия и отхвърли да има виновност за станалото, съобщи Агенция Франс Прес.

В известието се оспорват изказванията на съветските военни, че един от израелските самолети употребявал съветския Ил-20 като прикритие, до момента в който се правили въздушни удари в Сирия късно вечерта в понеделник.

„ По време на ударите против цел в Латакия съветският аероплан, който бе изумен, бе отвън обсега на операцията… Когато сирийската войска изстреля ракетите, блъснали самолета, изтребителите (ни) бяха към този момент в израелското въздушно пространство “, декларират израелските военни.

Те показват, че съветският аероплан е свален от сирийската Противовъздушна отбрана, когато израелски изтребители са атакували обект, където се произвеждали оръжия, които трябвало да бъдат предадени на ливанската формация „ Хизбула “ от името на Иран.

„ Сирийската Противовъздушна отбрана водеше разхвърлян огън и, доколкото разбираме, не се е погрижила да се увери, че във въздуха няма съветски самолети “, споделя армейската пресслужба на Израел. 

„ Това оръжие е било предопределено за набези против Израел и то представляваше опасност, с която Израел не можеше да се помири “, се показва в известието.

В него се акцентира, че режимът на сирийския президент Башар ал Асад носи цялостната отговорност за свалянето на съветския аероплан.

По-рано през днешния ден съветското министерство на защитата заяви, че самолетът с 15 души на борда е свален от сирийската система за ПРО. Израелски самолети Ф-16, прикривайки се зад Ил-20, са изложили самолета на огъня на ракетните комплекси С-200.

Руското министерство съобщи, че израелските средства за ръководство на авиацията и израелските летци на 4-те Ф-16 не може да не са виждали съветския аероплан, защото той е захождал за кацане в „ Хмеймим “ от височина 5 километра.

Въпреки това те предумишлено са подхванали „ тази провокация “, сподели представителят на съветското министерство на защитата, наричайки израелските дейности „ враждебни “.
Руският боен министър Сергей Шойгу назова израелските дейности „ безотговорни “, като те били осъществени „ макар договореността за попречване на рискови произшествия “. „ Командването на съветската формация войски бе осведомено една минута преди нанасянето на удара от израелските Ф-16 “, сподели той.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР