Израелска студентка по изкуства и внучка на оцелял от Холокоста

...
Израелска студентка по изкуства и внучка на оцелял от Холокоста
Коментари Харесай

Студентка и внучка на оцелял от Холокоста обрала Аушвиц

Израелска студентка по изкуства и внучка на оживял от Холокоста си призна, че е взела материали от Аушвиц за плана по дипломирането ѝ в Ерусалим.

Според израелския вестник " Yedioth Ahronoth " музеят в бившия концентрационен лагер ще повдигне обвинявания против Ротем Бидес, която си взела движимости макар експлицитното напътствие, че на посетителите е неразрешено да вършат това.

Снимки от изложбата на 27-годишната студентка в колежа Беит Берл демонстрират взетото от Аушвиц. В своя отбрана Бидес споделя, че почувствала потребността да го направи.

" Почувствах, че би трябвало да го направя. Милиони хора са убити въз основата на " морални " закони в избрана страна, под избран режим. И в случай че това са законите, аз мога да отида там и да работя съгласно моите лични закони... Законите се вършат от хора, а моралът е нещо, което се трансформира във времето и в другите култури... Аз съм трето потомство от Холокоста насам и не споделям, че ми е разрешено да го направя, тъй като дядо ми е бил в Аушвиц. Просто задавам въпроси. Притеснявам се, че откакто всички оживели са си отишли, геноцидът стартира да се трансформира в мит, а не може да се възприема по този начин ".

Нейният научен ръководител - художникът Михал Нааман - оправдава дейностите ѝ:

" От позиция на това, което се пробва да направи, не мисля, че в дейностите ѝ има нещо неприятно. От друга страна, напъните ѝ да отстрани бариерата, която ни отделя от отвращението, което провокират събитията от Втората международна война, и по-специално към евреите, е нещо, което изкуството прави от време на време.

" Нека да кажем, че тя не е откраднала, а е взела доказателство, посредством което може да се почувства съпричастна. Това нито е неприятно, нито е манипулативно. Тя съумява да сътвори неповторима среща сред изкуството и отминало събитие, което е било обгърнато в доста думи, знаци и представяния. "

От " Аушвиц-Биркенау " обаче желаят Израел да подсигурява връщането на предметите.

" Това е мъчително и скандално. " Аушвиц-Биркенау " е предпазена територия, която свидетелства за нещастието на Холокоста и Втората международна война, която би трябвало да бъде непокътната за идващите генерации. Трудно е да си представим, че кражбата може да бъде оправдана по какъвто и да е метод, даже поради изкуството ", се споделя в изказване на музея.

Това не е първият път, в който някой краде предмети от Аушвиц. Най-известният случай е от 2009 година, когато беше откраднат металният надпис " Arbeit macht Frei " над входната врата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР