Израелска неправителствена организация обяви, че тази седмица ще проведе първата

...
Израелска неправителствена организация обяви, че тази седмица ще проведе първата
Коментари Харесай

Първа частна израелска мисия до Луната

Израелска неправителствена организация разгласи, че тази седмица ще организира първата частна задача за приземяване на транспортен съд на Луната, осведоми АП.

От SpaceIL и държавната компания Israel Aerospace Industries означиха пред публицисти, че сондата, наречена Beresheet или Битие, ще бъде изстреляна от Флорида с ракета Falcon на SpaceX.

Изстрелването на апарата е планувано за четвъртък вечерта американско време. Първоначално се планираше да бъде изпратена през декември 2018 година

Малкият транспортен съд, който е с размер на пералня, ще направи няколко орбити преди да кацне.

Израел се надява задачата да окаже резултат и да насърчи проучването на просвета от новото потомство жители на Израел.

Корабът ще сложи знамето на Израел на повърхността на Луната и ще организира изследвания на магнитното й поле.

Проектът SpaceIL стартира като част от състезанието Гугъл Lunar XPRIZE, който предложи 30 милион $ премия на състезатели, които разработят с малко средства способи за роботизирано изследване на Космоса. Но на 23 януари 2018 година Фондация XPRIZE разгласи, че " никой тим няма да може да направи опит за изстрелване до Луната до крайния период 31 март 2018 година и премията Гугъл Lunar XPRIZE на стойност 30 млн. $ ще бъде анулирана ".

Въпреки това SpaceIL продължи създаването на транспортен съд, който е построен в съдействие с израелската държавна компания Israel Aerospace Industries.

Това ще е най-малката сонда, която ще кацне на Луната. Тя е с диаметър 2 метра и височина 1,5 метра, масата е единствено 585 кг. Повече от 400 кг е горивото, което ще изгори до кацането на Луната.

Ако задачата приключи сполучливо, Израел ще стане четвъртата страна в света (СССР, Съединени американски щати и Китай), провела " меко кацане " на транспортен съд на повърхността на Луната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР