Израел засили обвиненията за злоупотреби от Хамас в най-голямата болница

...
Израел засили обвиненията за злоупотреби от Хамас в най-голямата болница
Коментари Харесай

Израел твърди, че пленен войник е бил екзекутиран от Хамас

Израел ускори обвиняванията за злоупотреби от Хамас в най-голямата болница в Ивицата Газа в неделя, заявявайки, че покорен боец е бил екзекутиран и двама задгранични заложници са държани на място, което е било център на неговата опустошителна шестседмична атака, предава Ройтерс.

В един миг заслон за десетки хиляди палестински бежанци от войната, болничното заведение Ал Шифа изтегля пациенти и личен състав, откогато израелските войски нахлуха предходната седмица на това, което те нарекоха задача за премахване на скрити уреди на Хамас.

Израел също търси към 240 души, отвлечени от Хамас в Газа след трансгранично нахлуване на 7 октомври, което провокира войната.

Един от тях беше 19-годишният наборник от израелската войска, Ноа Марчиано, чието тяло беше намерено покрай Шифа предходната седмица. Хамас сподели, че тя е починала при израелски въздушен удар и издаде видеозапис, който наподобява демонстрира натрупа й без белези, като се изключи рана на главата.

Израелската войска сподели, че съдебномедицинска експертиза е открила, че тя е получила пострадвания, които не са животозастрашаващи от подобен удар.

„ Според разследваща информация – солидна разследваща информация – Ноа е била отведена от терористи на Хамас в стените на болница Шифа. Там тя е била убита от терорист на Хамас “, сподели основният представител контраадмирал Даниел Хагари. Той не даде детайлности.

В телевизионния си брифинг Хагари сподели, че въоръжени мъже от Хамас също са довели един непалец и един тайландец, измежду задграничните служащи, хванати при нападението на 7 октомври, в Шифа. Той не назова имената на двамата заложници.

Видеоклип от камери за видеонаблюдение, излъчен от Хагари, наподобява демонстрира група мъже, които маршируват като жаби в болница, за изненада на медицинския личен състав. Втори клип сподели ранен мъж на количка. Друг мъж наоколо, в цивилно облекло, е имал автомат.

Хамас не разяснява незабавно изказванията на Хагари. Палестинската ислямистка формация, която ръководи Газа, по-рано сподели, че е взела някои заложници в лечебни заведения за лекуване.

Отделно в неделя израелските военни разгласиха видеозапис на това, което описаха като тунел, дълъг 55 метра и прокопан от палестинците на 10 метра под комплекса Шифа.

Въпреки че признава, че има мрежа от стотици километри секрети тунели, бункери и шахти за достъп в целия палестински анклав, Хамас отхвърли, че те са ситуирани в гражданска инфраструктура като лечебни заведения.

Видеото демонстрира стеснен проход със корубест бетонен покрив, завършващ с това, което военните в изказване разказват като взривозащитена врата.

В изказването не се споделя какво може да има зад вратата. Тунелът е бил наличен през шахта, открита в заслон в комплекса Шифа, който съдържа муниции, се споделя в известието. Второ видео демонстрира открит отвор на шахта в комплекса.

Мунир Ел Барш, шеф на здравното министерство на Газа, отхвърли израелското изказване за тунела като " чиста неистина ".„ Те са в болничното заведение от осем дни... и все пак не са разкрили нищо “, сподели той пред телевизия Ал Джазира.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР