Израел започна вчера празненствата в чест на преместването на американското

...
Израел започна вчера празненствата в чест на преместването на американското
Коментари Харесай

Нетаняху призова останалите страни да последват примера на САЩ

Израел стартира през вчерашния ден празненствата в чест на преместването на американското посолство в Ерусалим, съобщи Асошиейтед прес.

Ден преди формалното разкриване на новото посолство, Израел нощес даде церемония празненство в министерството на външните работи, на което участваха дъщерята на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила Иванка, брачна половинка й Джаред Къшнър и други видни американски представители като министъра на финансите Стивън Мнучин.

Обръщайки се към гостите, домакинът на приема, министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху, прикани другите страни да последват образеца на Вашингтон, съобщи Ройтерс.

"Преместете вашите посолства в Ерусалим, тъй като това е вярното нещо. Преместете посолствата си в Ерусалим, тъй като това спомага за мира и тъй като не може да се гради мир върху основите на неистини. При каквото и да било допустимо спокойно съглашение, което бихте могли да си визиите, Ерусалим ще остане столица на Израел ", сподели министър председателят, представен от Ройтерс.

Улиците на Ерусалим бяха украсени с цветни лехи с дизайна на американското знаме и плакати с текст: "Тръмп направи Израел популярен още веднъж ".

Министърът на финансите на Съединени американски щати Мнучин назова преместването на посолството "знак за трайното другарство и партньорство сред нашите две страни " и също по този начин подсети за американското отдръпване от нуклеарната договорка с Иран, приветствано от Израел.

Повечето непознати посланици отсъстваха от събитието във външното министерство, отбелязва Ройтерс. Израел съобщи, че всички 86 страни с дипломатически задачи в страната са поканени, а 33 са удостоверили присъединяване си. Сред присъстващите бяха пратеници от Гватемала и Парагвай, които ще открият свои посолства в Ерусалим по-късно този месец. Присъстваха представители от Унгария, Румъния и Чехия, само че нито един от западните страни от Европейския съюз, което приказва за раздор в блока по отношение на хода на Тръмп за Ерусалим, отбелязва организацията.

Мисията на Европейски Съюз в Израел в петък написа в Туитър, че блокът "ще зачита интернационалния консенсус по отношение на Ерусалим, в това число за местоположението на дипломатическото посланичество, до решаването на окончателния статут на Ерусалим ".

Администрацията на Тръмп се стараеше да държи отворена вратата за израелско-палестинска дипломация, заявявайки, че преместването на посолството не предрешава въпроса за окончателните граници на Израел, отбелязва Ройтерс. Генералното консулство в града, отговарящо за връзките с палестинците, остава.

В записана тирада, публикувана през вчерашния ден, водачът на Ал Каида Айман аз Зауахри осъди решението на Тръмп за посолството, както и водачите на мюсюлманските страни, които по думите му "са продали " палестинците. Той сподели също, че и Тел Авив е мюсюлманска земя.

Ислямисткото придвижване Хамас, ръководещо линията Газа, от 30 март насам провежда ежеседмични демонстрации срещу израелската обсада на територията, които ще доближат кулминационната точка си през днешния ден, когато се чака десетки хиляди палестинци да се струпат на границата с Израел. Денят е определен, с цел да съвпадне с откриването на американското посолство. Хамас заплашваше, че голямо голям брой палестинци, може би наброяващи хиляди, може да се опитат да пробият граничната ограда, с цел да осъществят своето "право на завръщане " в изгубените си домове.

Моментът, определен и за откриването на посолството, и за митингите, има алегорично значение, отбелязва Асошиейтед прес. Тръмп пожела преместването да съвпадне със 70-годишнината от основаването на Израел, а палестинските митинги означават годишнината от Накба - "катастрофата ", когато хиляди палестинци бягат или са прокудени от войната през 1948 година Около две трети от 2-та милиона население на Газа са потомци на палестинските бежанци, напомня организацията.

В петък палестинска навалица атакува основния товарен пропускателен пункт сред Израел и Газа, прекъсвайки доставките на гориво и сторителни материали и причинявайки вреди за милиони долари. Израелските управляващи обявиха, че ще са нужни седмици и даже месеци за ремонта.

Ръководството на Хамас е уведомило египетските медиатори, че плануваното всеобщо събитие на границата сред Газа и Израел ще се състои, съобщи Асошиейтед прес.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания през вчерашния ден посети Кайро в навечерието на демонстрациите, с цел да се срещне с началника на египетските служби за сигурност. Халил ал Хая, който придружаваше Исмаил Хания, съобщи, че водачът на Хамас ясно е дал да се разбере това през вчерашния ден в Кайро, като добави, че Египет "подкрепя палестинските права " и дава обещание "да смекчи блокадата ".

Бяха се появили клюки, че Египет се пробва да реализира договореност с Хамас да ограничи равнището на принуждение по време на деншните демонстрации. Според арабски медии Кайро щял да предложи намаляване на рестриктивните мерки, наложени на граничния пункт Рафах, и стопански ограничения в интерес на Газа, а в подмяна желал уверения, че демонстрантните няма да се опитат да щурмуват бариерата на границата с Израел. Границата сред линията Газа и Египет, затворена през множеството време, в събота беше отворена за четири дни от египетските управляващи, напомня Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР