Израел води преговори и със Саудитска Арабия, но все още

...
Израел води преговори и със Саудитска Арабия, но все още
Коментари Харесай

Мирните споразумения в Близкия изток: разказва главният преговарящ на Израел |

Израел води договаряния и със Саудитска Арабия, само че към момента няма обозрим период, до който дипломатическите връзки ще бъдат нормализирани. Това съобщи през днешния ден на брифинг доктор Тал Бекер, старши член на израелския екип за мирните договаряния - екипа, който изигра основна роля при сключването на мирните съглашения с ОАЕ и Бахрейн това лято.

Д-р Тал Бекер е и юридически консултант в израелското външно министерство. Преди това е бил и консултант във Вашингтонския институт за близкоизточна политика, консултант на израелския министър на външните работи, консултант на израелската задача в Организация на обединените нации и специалист по интернационално право за израелските отбранителни сили. Той самият обаче дефинира професионалната си биография като лист от провали, тъй като взе участие в доста от израело-палестинските договаряния - всички от които приключили с крах. Тази година обаче доктор Бекер реализира исторически триумф със сключването на мирните съглашения сред Ерусалим, Абу Даби и Манама.

 доктор Тал Бекер

Д-р Бекер е притежател на голям брой научни награди, в това число премията за мир " Рабин " и премията " Гугенхайм " за най-хубава интернационална правна книга за „ Тероризмът и страната “.

По време на конференция през днешния ден той даде повече детайлности за подписаните през август и септември, които за едни бяха признати като исторически пробив за мира в района, а за други - като " нож, забит в гърба " и " срамно изменничество. " Припомняме, че нормализирането на връзките сред Израел и страните в района се очакваше да се случи едвам откакто бъде решен Палестинският въпрос.

Въпреки това обаче Израел е поддържал секрети връзки (най-вече икономически) с арабски страни от години насам, които бяха официализирани с договорите отпреди няколко месеца.

Д-р Бекер разяснява, че не е естествено съществуващи връзки да бъдат отричани и респективно първичният проект се е нуждаел от смяна. Той добавя още, че хората - както евреи, по този начин и палестинци, са привикнали да живеят в условия на спор, а концепцията за мир и приемане е изглеждала все по-недостижима:

" Мирните съглашения обаче трансформират това, а мирът, сигурността и приемането на Израел, като част от района, наподобява все по-възможно ".

Ръководителят на правния екип на договарянията дефинира споразуменията не просто като контракти, само че и като " смяна на действителността ", освен за политиците, само че и за всички жители. Той съобщи, че с помощта на взаимния възторг и нужда от обединяване на фона на заканите от Иран, договарянията са протекли относително елементарно. Той съпостави предходния кротичък контракт с арабска страна, подписан преди повече от две десетилетия, с тези в този момент: " Ако договорът с Йордания от 1994 година беше подписан след две години договаряния, то този с ОАЕ беше реализиран единствено след няколко седмици ".

Д-р Бекер съобщи, че споразуменията са единствено началото и че тяхната роля е да " насърчат съдействието " сред страните. Той добави, че първите контракти, които бяха подписани сред Ерусалим и Абу Даби подсигуряват директни полети, двустранни вложения и безвизово пътешестване, контракти, които съгласно него са " инфраструктурата на мира. "

Тал Бекер отговори уклончиво на въпрос по отношение на идната арабска страна, която би нормализирала връзките си с Израел. Той сподели, че " Оман се загатва като претендент ", както и че се водят договаряния със Саудитска Арабия, само че отхвърли да разясни на какъв стадий са те.

Преди седмица беше оповестено и идното съглашение сред Израел и Судан, като доктор Бекер акцентира, че договорите с трите страни са разнообразни. Това е значимо, защото след 11 септември към момента стоят въпросите за връзките на Хартум със международния тероризъм.

На този декор идните избори в Съединени американски щати също са значими за района, мирните съглашения бяха подписани с посредничеството на Вашингтон. Д-р Бекер обаче съобщи, че " няма да има смяна в политиката на мирни съглашения даже и при възможна смяна в Белия дом ", както и че " Ерусалим е подготвен да работи с всички ".

В умозаключение ръководителят на правния екип на договарянията се пошегува, че " експанзията на Иран и Хаменей са се трансформирали в причина за разширението на мира в района. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР