Израел в понеделник заплаши да проследи и накаже бойците на

...
Израел в понеделник заплаши да проследи и накаже бойците на
Коментари Харесай

Какво се случва в Израел и Газа? Поглед към войната с Хамас

Израел в понеделник заплаши да наблюдава и накаже бойците на Хамас, като в същото време разгласи „ цялостна обсада “ на линията Газа след изненадващо нахлуване през уикенда от въоръжената палестинска група.

Ето какво би трябвало да знаете за последните развития:

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла. Свирепо израелско бомбардиране раздруса Газа през нощта, броят на жертвите пораства „ Израел “ не се интересува от съпътстващи вреди “: Разбивачи на бункери, употребявани в Газа „ Тоталната “ обсада на Газа групово наказване ли е против палестинците? Снимки: Десетки убити и ранени във въздуха на Израел нападения в бежански лагери в Газа завършек на списъка

Какво се случи сред Израел и Хамас в събота?

Около 6:30 сутринта (03:30 GMT) доста израелци се разсъниха от сирени след изстрелване на ракети от линията Газа.

Хамас съобщи, че е изстрелял 5000 ракети при първичен бараж. Израелските военни оповестиха, че са изстреляни 2500 ракети.

Силата, сложността и времето на утринната офанзива явно са изненадали Израел, който разполага с една от най-високотехнологичните разследващи системи в света. Бойци на Хамас минаха от линията Газа в Южен Израел с мотоциклети, пикапи, парапланери и скоростни лодки и нападнаха 22 места.

Военният пълководец на Хамас Мохамед Дейф назова интервенцията Буря Ал-Акса. Говорителят на Хамас Халед Кадоми сподели пред Ал Джазира, че военната интервенция на групировката е осъществена в отговор на поредност от провокации от страна на израелски политици и заселници в йерусалимската джамия Ал Акса, измежду най-свещените места на исляма, и на десетилетия принуждение и дискриминация, на които палестинците са подложени в ръцете на Израел.

 ИНТЕРАКТИВНО - GAZA-ISRAEL-OCT9-2023-1696836729

Как реагира Израел?

В отговор на офанзивата Израел стартира това, което назова интервенция Железни мечове, с неговите самолети, бомбардиращи линията Газа.

„ Ние сме във война и ще победим “, сподели Нетаняху в телевизионно изказване в събота. Той сподели, че военните ще употребяват цялата си мощ, с цел да унищожат опциите на Хамас. Но той предизвести: „ Тази война ще отнеме време. Ще бъде мъчно. “

„ Махайте се оттова в този момент “, сподели той на жителите на линията Газа, които нямат метод да изоставен дребната, пренаселена средиземноморска територия от 2,3 милиона души, която е блокирана от Израел по въздух, море и земя.

Въздушните удари се ускориха след рухването на нощта, като сринаха жилищни здания с великански детонации, в това число 14-етажна кула в центъра на град Газа.

Израел публично разгласи война в неделя и в понеделник разгласи, че ще спре доставките на електричество, храна, гориво и други съществени артикули за линията Газа, решение, което съгласно интернационалното право съставлява военно закононарушение.

Избухването на принуждение идва в миг, когато Израел е изправен пред най-големите митинги в историята си против предлагането на Нетаняху за реформиране на Върховния съд по способи, които съгласно критиците отслабват институцията. Той прави това, до момента в който е съден за корупция.

Израелската войска също е изправена пред тежки въпроси за най-големия неуспех на разузнаването на страната от 50 години.


Какво значи оповестяването на война?

Мохамед Джамджум, сътрудник на Ал Джазира в Западен Йерусалим, сподели, че утвърждението на израелския кабинет за оповестяването на война от Нетаняху значи, че „ министър председателят и министърът на защитата могат всъщност да вземат решения отсега нататък, без да се постанова да се съветват с кабинета, когато става дума за всеки съответен въпрос деяние. ”

„ Това всъщност го формализира, легализира продължаващата война “, сподели той.

Армията е повикала към 300 000 резервисти.

Израел е блъснал повече от 1000 цели в Газа от понеделник, заяви армията му.


Каква е актуалната обстановка в Газа?

Репортаж от израелския крайбрежен град Ашдод, на към 35 км (20 мили) от границата с Газа, Чарлз Стратфорд от Al Jazeera сподели, че анклавът е подложен на големи бомбардировки от израелските сили с поредни въздушни набези.

„ Това е солидна, непрекъсната бомбардировка “, сподели Стратфорд.

Той добави, че има голямо военно струпване на израелски сили покрай границата на линията Газа, което „ би подсказало, че ще има някакво сухопътно навлизане “.

Повече от 100 000 палестинци в Газа са разселени и хиляди са намерили заслон в учебни заведения на Организация на обединените нации. Сгради, джамии и офиси са били обект на израелските удари.

Длъжностни лица в Министерството на здравеопазването на Газа споделиха, че се чака лечебните заведения да свършат горивото, належащо за зареждане на животоспасяващо съоръжение след две седмици.


Колко души са били убити?

Към понеделник 560 палестинци са били убити в Газа, съгласно здравни чиновници, и повече от 800 израелци също са били убити, съгласно израелските медицински служби.

 Interactive_Live tracker_Gaza_October9_2023_1350GMT-01-1696856674

Може ли да последва сухопътна атака?

В своето оповестяване на война Нетаняху сподели на израелците: „ Ние ще им доведем борбата с мощност и мащаб, каквито врагът към момента не е познавал “, а наблюдаващи допускат, че сухопътна инвазия от Израел може да е неизбежна.

>

Старшият политически анализатор на Ал Джазира Маруан Бишара предизвести, че обстановката сред Израел и палестинците „ ще се утежни доста “ през идващите дни.

Салех ал Арури, водач на Хамас, сподели пред Ал Джазира, че групата е подготвена за „ най-лошия сюжет “.

„ Ще продължим да се борим, до момента в който не бъдем възнаградени с победа, независимост и самостоятелност “, сподели той.

„ Това не е [удари и бягай] интервенция. Започнахме тотална борба “, сподели той пред Al Jazeera.


Какъв е интернационалният отговор?

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин подреди на ударната група Ford Carrier Strike Group – която включва голям брой кораби и бойни самолети, в това число самолетоносач – да отплава към източното Средиземноморие, с цел да бъде подготвена да помогне на Израел.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации организира изключително съвещание в неделя по отношение на обстановката. Тя не предприе незабавни дейности по настояването на Съединени американски щати нейните 15 членове да осъдят нападението на Хамас.

Посланикът на Китай сподели, че е значимо да се върнем към решение за две страни, където Израел и самостоятелна Палестина живеят един до друг.

Европейският съюз разгласи в понеделник, че „ неотложно “ стопира стотици милиони евро помощ за палестинските управляващи.

Бойци с палестински фракции в Ливан обявиха, че са подготвени да отворят втори фронт против Израел, в случай че подкрепяната от шиити формация Хизбула поведе офанзивата.

„ Навсякъде, където [Израел] е подготвен [борбата] да се случи, тя ще се случи “, сподели Ахмед Хабет, член на палестинската партия Фатах в Бурж ал-Баражне, бежански лагер в столицата на Ливан, Бейрут. < /p> Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР