Израел удари Газа с въздушни удари в събота, а палестинска

...
Израел удари Газа с въздушни удари в събота, а палестинска
Коментари Харесай

Израел и палестински екстремисти си разменят огън

Израел удари Газа с въздушни удари в събота, а палестинска въоръжена формация отвърна с баражен ракетен огън, което съставлява най-лошата ескалация на спора от предходната година, съобщи БГНЕС.

Израел съобщи, че е бил заставен да стартира " превантивна " интервенция против „ Ислямски джихад ", тъй като групировката е възнамерявала непосредствена офанзива след дни на напрежение по границата с Газа. Здравните управляващи в Газа, палестински анклав, следен от ислямистката формация ХАМАС, оповестиха, че 10 души са били убити от израелската бомбардировка, в това число 5-годишно момиче, а други 79 са ранени. Израелската войска пресметна, че интервенцията е умъртвила 15 бойци.

Рано в събота Израел разшири своята интервенция против „ Ислямски джихад ", която е обвързвана с ХАМАС, само че постоянно работи независимо. Израелската войска разгласи ареста на 19 души, за които сподели, че са били членове на групата в окупирания Западен бряг, дружно с ареста на още един човек. И Израел, и „ Ислямски джихад " потвърдиха убийството на Тайсир ал Джабари, основен водач на екстремистите при удар в петък против постройка в западната част на град Газа.

„ Ислямски джихад " сподели, че първичната израелска бомбардировка се е равнявала на „ оповестяване на война ", преди да отприщи бараж от ракети към Израел. Ракетният обстрел и израелските удари продължаваха рано в събота, рискувайки повтаряне на 11-дневен спор през май 2021 година, който опустоши Газа и принуди безчет израелци да се втурнат към бомбоубежища.

„ Израел не е заинтригуван от по-широк спор в Газа, само че също няма да се откаже от подобен ", сподели министър председателят Яир Лапид в национално телевизионно послание в петък. Сирените за въздушно нахлуване прозвучаха в Южен Израел рано в събота, само че още няма известия за жертви или огромни вреди, като доста ракети бяха прихванати от противовъздушната отбранителна система Iron Dome („ Железен купол " ). Длъжностни лица в граничните региони приканиха хората да стоят покрай скривалищата, които отворени и в комерсиалната столица Тел Авив. Египет, който е исторически медиатор сред Израел и въоръжени групировки в Газа, се опитваше да посредничи и може да бъде хазаин на делегация на „ Ислямския джихад " по-късно в събота, споделиха египетски публични лица пред Агенция Франс Прес в Газа.

ХАМАС води четири войни с Израел, откогато пое контрола над Газа през 2007 година, в това число спора през май предходната година. Както ХАМАС, по този начин и „ Ислямски джихад " са считани за терористични организации от огромна част на Запада. Избухването на ислямския джихад пристигна през 2019 година, след убийството от Израел на Баха Абу ал-Ата, предшественика на Джабари. Страните си размениха огън няколко дни, без ХАМАС да се причисли към борбата.

Ходовете на ХАМАС на фона на настоящето принуждение може да се окажат решаващи за установяване на неговата тежест, като групата е изправена пред напън от някои да резервира успокоение, с цел да усъвършенства икономическите условия на територията. Жителят на град Газа Абдула ал Арайши сподели, че обстановката е " доста напрегната ". " Страната е опустошена. Имаме задоволително войни. Нашето потомство загуби бъдещето си ", сподели той пред Агенция Франс Прес. Улиците бяха значително пусти в град Газа рано в събота, с доста магазини затворени и значително парализирано всекидневие, сподели кореспондент на Агенция Франс Прес.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР