Израел стартира вторите си избори от пет месеца насам, които

...
Израел стартира вторите си избори от пет месеца насам, които
Коментари Харесай

Ключов ден за ситуацията в Близкия изток: Израел решава остава ли Нетаняху премиер

Израел започва вторите си избори от пет месеца насам, които ще решат дали ще се удължи мандата на премиера Бенямин Нетаняху като министър-председател на страната, макар обвиняванията в корупция против него, съобщи БГНЕС.

Секциите за гласоподаване бяха открити в 7:00 ч. (04:00 централно гринуичко време) и би трябвало да бъдат затворени в множеството региони в 22:00 часа.

В една от изборните секции в Йерусалим тройка гласоподаватели дойде незабавно откакто бе отворена.

“Мисля, че Биби би трябвало да си върви ”, сподели Груни Цивин, 37-годишен преподавател, употребявайки прякора на Нетаняху. “След толкоз години е време за смяна и мисля, че това се вписва във визията ми за тази страна. ”

Залогът е висок за 69-годишния десен водач, който, както демонстрираха априлските изследвания, е изправен пред мощно предизвикателство от страна на някогашния боен шеф Бени Ганц и неговия центристки съюз Синьо и бяло.

Бившият министър на защитата Авигдор Либерман, някогашната дясна ръка на Нетаняху, се трансформира в негов противник и може да изиграе решаваща роля с акцията си да “да създадем Израел още веднъж естествен ”.

Около 6,4 милиона души имат право на глас.

Първите резултати от екзит пола ще бъдат оповестени незабавно след привършване на изборите, до момента в който формалните резултати не се чакат по-рано от сряда.

Проучванията на публичното мнение сочат още една тежка конкуренция, като демонстрират, че Ликуд на Нетаняху и Синьо-белите ще печелят към 32 места всеки в 120-местния парламент.

И Нетаняху, и Ганц посетиха в последния миг в понеделник вечер Западната стена на Йерусалим, най-святото място, където евреите могат да се молят.

Имунитет?

Нетаняху влиза в изборите, откакто претърпя едно от най-големите провали в политическата си кариера след вота през април.

Неговата Ликуд, дружно с неговите десни и религиозни съдружници завоюва болшинство, което накара израелския президент Реувен Ривлин да разпореди на премиера да сформира ново държавно управление. Но след седмици на полемики, Нетаняху се провали, което го накара да насрочи невиждани повторни избори, вместо да рискува Ривлин да избере някой различен.

Опасността за Нетаняху се простира оттатък запазването на поста на министър председател – пост, който той заема общо повече от 13 години.

Ако завоюва, мнозина считат, че той ще се стреми да получи от Народното събрание имунитет против наказателно гонене, на фона на опцията за обвиняване в корупция през идващите седмици.

Осъзнавайки залозите, в последните дни на акцията си Нетаняху се устреми към продобиване на десните националисти – основни за кандидатурата му за преизбиране – и към увеличение на изборната интензивност измежду поддръжниците си. Тези старания включват противоречиво заричане за анексиране на долината на Йордан, която съставлява една трета от окупирания Западен бряг.

Той насочи неоснователни предизвестия, че вотът измежду арабските общности може да бъде извоюван посредством машинация, като водещите критици го упрекват в расизъм.

Но Нетаняху също посочи разрастващата се стопанска система на страната и връзките си със международните водачи като президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Той се опита да маркира главните си съперници като „ слаби “ и „ левичари “, макар данните за гласувания им заем на доверие.

“Това е откритият пред вас избор: тяхното ляво държавно управление или мощно дясно държавно управление, водено от мен ”, сподели той в понеделник.

„ Груби неистини “

Ганц организира акция, представяйки се като почтена опция. Той нееднократно е приказвал за готовността на Нетаняху да образува коалиция с крайнодесни партии, които биха могли да му оказват помощ да си обезпечи имунитет. Ганц споделя, че неговият съюз, който включва трима някогашни началници на въоръжените сили, желае държавно управление на единството, което голямото болшинство от израелците биха подкрепили.

“Нетаняху продължава да популяризира груби неистини в обезверен опит да избави държавното управление си ”, съобщи Ганц в понеделник. “Той лъже, ругатни, сочи, разделя. ”

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че акцията на националистическата партия на Либерман резонира с гласоподавателите. Лозунгът му „ Да създадем Израел още веднъж естествен “ се отнася до това, което твърдият секуларист споделя, че е неоправданото въздействие на ултраправославните еврейски партии върху политиката на страната. Той ги упреква, че се стремят да наложат еврейския набожен закон върху светското население на Израел и желае законодателство, с което да се приключи освобождението на ултраправославните от наложителна военна работа. Либерман попречи на Нетаняху да образува коалиция след априлските изследвания, като не се съгласи да се откаже от настояването си ултраправославните да бъдат задължени да служат в армията като всички останали израелци. Не е ясно дали той още веднъж ще поддържа Нетаняху като министър-председател, което би било бъде задоволително, с цел да може Ривлин да разреши на Ганц да се опита да сформира държавно управление.

Новообединените арабски партии на Израел също могат да се окажат решаващи с резултат, сходен на изборите през 2015 година, когато станаха третата по величина мощ в Народното събрание. Ако е по този начин, те биха могли да блокират пътя на Нетаняху като министър-председател, като предлагат за това Ганц.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР