Израел спира износа от Газа на ключов пропускателен пункт, казва, че са открити експлозиви

...
Израелските сили са наредили спиране на всички търговски стоки, напускащи
Коментари Харесай

Израелските сили са наредили спиране на всички търговски стоки, напускащи ивицата Газа след предполагаем опит за контрабанда на експлозиви, се казва в изявление на армията и министерството на отбраната.

Израелските военни, които контролират пропускателните пунктове между Израел и палестинския анклав, „откриха няколко килограма висококачествени експлозиви, скрити в доставка на дрехи, превозвани от три камиона“ на ГКПП Керем Шалом, казаха армията и министерството в изявление в понеделник.

Спирането на всички „търговски доставки от Газа до Израел“ се извършва, за да се позволи „направяне на корекции за сигурност на пропускателния пункт“, според изявлението.

„Доставките ще бъдат възобновени в съответствие с последващи оценки на ситуацията“, се добавя в него.

Палестинските гранични служители казаха, че им е казано от Израел, че пропускателният пункт ще бъде затворен „до второ нареждане“.


КПП Керем Шалом е единствената точка за износ на стоки от Газа, която е под осакатяваща израелска блокада, откакто Хамас завзе властта там през 2007 г. Блокадата нанесе огромни икономически щети и повечето палестинци в Газа зависят от чуждестранни помощ.

Затварянето на контролно-пропускателния пункт за стоки идва на фона на бушуващото напрежение в окупирания Западен бряг и нарастващото насилие, което доведе до смъртта на най-малко 225 палестинци досега тази година. Най-малко 32 израелци, украинец и италианец също са били убити през същия период.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР