Израел смята да последва примера на САЩ и да напусне

...
Израел смята да последва примера на САЩ и да напусне
Коментари Харесай

Израел ще последва примера на САЩ и ще напусне ЮНЕСКО

Израел счита да последва образеца на Съединени американски щати и да напусне ЮНЕСКО.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че Израел се готви да се отдръпна от ЮНЕСКО след " смелото и морално решение " на Съединени американски щати, което Вашингтон разгласи в четвъртък, съобщи Асошиейтед прес.

" ЮНЕСКО се е трансформирала в " спектакъл на парадокса, тъй като вместо да съхранява историята, я изопачава ", сподели Нетаняху.

Той заяви, че е наредил на израелската дипломация да приготви отдръпването на Израел от организацията дружно с американците.

В четвъртък Съединени американски щати оповестиха, че напущат ЮНЕСКО поради антиизраелските пристрастия на организацията и нуждата тя съществено да се реформира. Напускането ще влезе в действие на 31 декември 2018 година

ЮНЕСКО е приела няколко резолюции против Израел, а през 2011 година одобри за собствен член Палестина.

Миналата година и Израелпрекрати съдействието си с организацията поради нейна резолюция, която го разкритикува за ограничение на достъпа на мюсюлманите до святото място, познато на евреите като Храмов рид, а на мюсюлманите като джамия Ал-Акса, в източен Йерусалим.

Постоянният представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли заявив четвъртък, че " крайната поляризация на ЮНЕСКО се е трансформирала в хронично стеснение ".Решението на ЮНЕСКО да разгласи за палестинска територия остарялата част на град Хеброн и Гробницата на патриарсите е следващата " безразсъдна постъпка ", предиздвикала Съединени американски щати да изоставен организацията, уточни Хейли.

Тя загатна и " оставянето на сирийския деспот Башар Асад в комисия на ЮНЕСКО за човешките права даже след кръвопролитното му смазване на мирни митинги ".

Постоянният представител на Израел в Организация на обединените нации Дани Данон дефинира отдръпването на Съединени американски щати от ЮНЕСКО като " повратна точка ".

Сега ЮНЕСКО знае, че " нейните неуместни и срамни резолюции против Израел имат последици ", съобщи той.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш надълбоко съжалява за решението на Съединени американски щати да изоставен ЮНЕСКО, имайки поради значимата роля, която са играли в тази организация от момента на основаването й, съобщи представителят на Организация на обединените нации Фархан Хак.

В момента тече избор за нов общоприет шеф на ЮНЕСКО. Кандидатите за поста са някогашният външен министър на Катар Хамад бин Абдулазиз ал Кауари и някогашната министърка на културата на Франция Одри Азуле.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР