Израел сключи исторически договор за доставка на природен газ на

...
Израел сключи исторически договор за доставка на природен газ на
Коментари Харесай

Израел и Египет сключиха исторически договор за доставка на газ

Израел подписа исторически контракт за доставка на природен газ на Египет, заяви министър-председателят Бенямин Нетаняху. „ Това ще донесе милиарди в държавната хазна”, удостовери в известие Нетаняху, без да дава спомагателни детайлности.

Според официалното съобщение, израелската енергийна група Delek („ Делек”) е оповестила, че цената на контракта е 15 милиарда $.

Сделката е подписана от консорциум, в който влизат „ Делек” и американската Noble Energy („ Ноубъл енерджи”) с египетската компания Dolphinus (Долфинъс”) за доставка на 64 милиарда кубически метра газ, придобит от находище край крайбрежията на Левиатан и Тамар в Средиземно море, прецизираха от Delek, представени от БГНЕС.

Израел има малко естествени запаси, само че през последните години откри значими газови залежи.

Египет е първата арабска страна, сключила кротичък контракт с Израел през 1979.

През септември 2015 беше подписан контракт на стойност 10 милиарда $ за експорт на газ за Йордания, придобит в Левиатан.

Газовите доставки от Левиатан би трябвало да стартират от 2019.

В края на 2016 Израел даде зелена светлина за продажбата на други две газови залежи, чиито ресурси се правят оценка на 60 милиарда кубични метра, на гръцката компания Energean.

Всички тези газови ресурси дадоха енергийна самостоятелност на Израел и той получава опция да изнася енергоносители за Европа и даже да сътвори нови стратегически връзки в района.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР