Израел одобрява увеличаване на износа на газ за Египет

...
Израел ще разшири износа си на природен газ за Египет
Коментари Харесай

Израел ще разшири износа си на природен газ за Египет от своето офшорно находище Тамар, според министъра на енергетиката Израел Кац на фона на подновен интерес към офшорни проучвания и дебат дали газът трябва да се съхраняват за домашна употреба.

„Тази стъпка ще увеличи приходите на държавата и ще укрепи дипломатическите връзки между Израел и Египет“, каза Кац в сряда в публикация в X, платформата за социални медии, известна преди като Twitter, въпреки че не предостави повече подробности.

Египет, който е изправен пред нарастващо търсене на газ от населението си от 105 милиона души, е отбелязал спад на производството си на газ между януари и май с 9 процента на годишна база и 12 процента в сравнение със същия период на 2021 г. страната се бори с недостиг на електроенергия, тъй като горещите вълни увеличиха търсенето на охлаждане.

Кац добави, че е одобрил новия износ, след като е гарантирал, че доставките за вътрешна употреба на Израел са гарантирани.

Огромни находища на газ бяха открити през последните 15 години край средиземноморското крайбрежие на Израел, но правителството, за да гарантира, че местният пазар има достатъчно в бъдеще, е поставило ограничения за това колко може да се продава в чужбина.

Въпросът е горещо обсъждан от години и беше възобновен през последните седмици, след като бюджетният директор на Израел предупреди, че страната рискува да изнася твърде много, застрашавайки енергийната сигурност.

Израелски групи за обществено застъпничество предупредиха, че Израел може да страда от недостиг на газ, тъй като вътрешното търсене се повиши, и повишиха перспективата за екологични щети от засилената офшорна дейност.

През 2022 г. енергийните компании в Израел са произвели 21,29 милиарда кубически метра (bcm; 751,85 милиарда кубически фута) природен газ, като само 9,21 милиарда кубически метра (325,25 милиарда кубически фута) от него са изнесени. Износът беше за Египет и Йордания.

Египет търси регионална роля в доставките, като продава собствен газ и реекспортира израелски газ като втечнен природен газ за Близкия изток, Африка и Европа.


Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР