Израел ще обяви на Коледа, че напуска организацията за образование,

...
Израел ще обяви на Коледа, че напуска организацията за образование,
Коментари Харесай

Израел ще обяви на Коледа, че напуска ЮНЕСКО

Израел ще разгласи на Коледа, че напуща организацията за обучение, просвета и просвета към Организация на обединените нации, като действително това ще стане до края на 2018 година Това значи, че доста обекти на ЮНЕСКО в страната към този момент ще се съхраняват съгласно политиката и опциите на израелската страна, а не на международната организация, която ще изгуби от бюджета си и израелската вноска, а по този начин или другояче не се внася от 2011г. насам.

В петък министър председателят Бенямин Нетаняху е инструктирал Кармел Шама Хакоен - дипломат към ЮНЕСКО, публично да връчи писмото на генералния шеф Одри Азуле. Тя е с мароканско и френско поданство и е първият началник на организацията от еврейски генезис.

Поводът е гласуването от Общото заседание на Организация на обединените нации в четвъртък на необвързваща резолюция, с която се приканват Съединени американски щати да отдръпват решението си да признаят Западен Ерусалим за столица на Израел. Причината е същата като тази, с която Вашингтон разгласи преди няколко месеца, че до 2019 година страната се отдръпва от ЮНЕСКО поради редовно антиизраелска позиция.

През октомври Нетаняху подреди единствено да се приготви сходен ход от Израел и това се разясняваше като изчакване да се види дали нещо ще се промени. Това изчакване ще продължи и през цялата идната година, защото писмото за овакантяване може да бъде оттеглено през това време. Посланик Хакоен към този момент срещна Азуле с вижданията на Израел по какъв начин би трябвало да се реформира организацията.

През 2017 година ЮНЕСКО разгласи Хеброн - първата столица на юдейския цар Давид и мястото с Гробницата на еврейските патриарси за заплашен културен обект на Държавата Палестина, каквато не съществува. Миналата година организацията на практика разгласи, че Израел няма права над Ерусалим и разказа Стария град и Храмовия рид като мюсюлмански свети места. На Храмовия рид е джамията Ал Акса - третото по святост място за мюсюлманите, и се наложи Израел да организира усилена акция той да не бъде описван единствено като Ал Харам ал Шариф, а и да се спомене, че на едната от страните му е Стената на рева - най-святото за юдеите място.

Хакоен съобщи в петък, че " напускането е най-хубавият метод да изразим благодарността си към най-хубавия и най-големият ни съдружник - Съединените щати, и в частност на чудестния ѝ представител в Организация на обединените нации Ники Хейли. В продължение на години Съединени американски щати заявяваха, че няма да изоставят Израел пред голямото болшинство страни, за което заплащат и цена. Но главното е, че Съединени американски щати напущат ЮНЕСКО и ние имаме морално обвързване те да не го сторят сами ".

Той добави, че " Израел не затръшва вратата, а приканва новото управление на организацията (Азуле пое поста от Ирина Бокова през ноември - бел.ред.) дружно със страните, проявяващи разсъдък, да извърши промени и да спре да се опасява от същата тайфа, който е превзела организацията ".

Според израелския дипломат " нищо повече не може да се реализира тук ", откакто в управителния съвет на ЮНЕСКО мястото на Германия бе заето от Турция. " ЮНЕСКО, предвождана от арабските страни и останалите потиснати и мрачни страни на света, организира рекорден брой гласувания, изпълнени с нападки и неистини против Израел и еврейския народ, които омърсиха достойните полезности на организацията с политизиране и дипломатически гнет, граничещ намоменти с антисемитизъм ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР