Израел ще напусне ЮНЕСКО в края на следващата седмица, обяви

...
Израел ще напусне ЮНЕСКО в края на следващата седмица, обяви
Коментари Харесай

Израел напуска ЮНЕСКО следващата седмица

Израел ще напусне ЮНЕСКО в края на идната седмица, разгласи министър председателят на страната Бенямин Нетаняху, представен от ДПА.

Той разгласи заяви за това желание още през октомври след решението на американския президент Доналд Тръмп да отдръпна Съединени американски щати от организацията поради " антиизраелските й пристрастия ".

" Инструктирах министерството на външните работи да се оттеглим в края на седмицата от ЮНЕСКО ", съобщи Нетаняху при започване на днешното постоянно държавно съвещание.

" Смятам това за належащо предвид на пристрастното, едностранчиво и смехотворно отношение на организацията към нас, както и на фона на безапелационната позиция на Съединени американски щати в Организация на обединените нации, която приветстваме ", сподели още той.

Израел се оплака, че в поредност резолюции на ЮНЕСКО, осъждащи израелските дейности в Ерусалим, не е била взета под внимание връзката на евреите с града и предизвикващото разногласия свещено място, наричано от мюсюлманите Благородното светилище, а от евреите – Храмовият рид.

Тази година организацията добави към листата си с обектите на международното културно завещание остарялата част на Хеброн на Западния бряг – място за поклонение за християни, евреи и мюсюлмани, предизвиквайки отвращение в Израел.

През седмицата Общото заседание на Организация на обединените нации одобри с огромно болшинство резолюция против решението на Вашингтон да признае Ерусалим за израелска столица.

" Палестинците са тези, които не желаят решение на спора ", сподели Нетаняху, визирайки изказването на палестинския президент Махмуд Абас, че няма да работи със Съединени американски щати по никакъв кротичък развой.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР