Израел ще блокира медията Al Mayadeen, но посочи, че ще

...
Израел ще блокира медията Al Mayadeen, но посочи, че ще
Коментари Харесай

Израел натиска Al Mayadeen, отстъпва на заплахите към Al Jazeera

Израел ще блокира медията Al Mayadeen, само че уточни, че ще се въздържи от затваряне на локалното бюро на Al Jazeera.

Кабинетът по сигурността на израелския министър председател Бенямин Нетаняху съобщи в изказване, оповестено в понеделник, че е одобрил решението за блокиране на програмирането и уебсайтовете на основания в Ливан, проирански канал Al Mayadeen. Въпреки това не загатна Ал Джазира, макар по-ранните закани да употребява изключителни разпореждания, с цел да натисне палестинските си офиси.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Арабски свят приказва за убийството на фамилията на публицист от Ал Джазира Ройтерс, публицисти от Ал Джазира „ набелязани “ в Ливан стачкуват: Пресгрупа Защо западните медии са упрекнати в пристрастност към Израел-Палестина? Милиардерите се сплотяват за произраелски, анти-Хамас медиен блян: Доклад завършек на списъка

В изказването на кабинета се споделя, че ще затвори Al Mayadeen заради неговите „ военновременни старания да навреди на ползите на сигурността [на Израел] и да служи на задачите на врага “.

Попитан за какво Ал Джазира не е включена в решението на израелския кабинет по сигурността, представителят на Министерството на връзките сподели: „ Кабинетът по сигурността не е обсъждал това. “

В средата на октомври държавното управление на Израел одобри разпореждания за военно време, които му разрешават краткотрайно да затвори задгранични медии, които счита за опасност за националните си ползи.

Израелският министър на връзките Шломо Кархи по това време сподели, че се надява ограниченията да бъдат употребявани против притежаваната от Катар Ал Джазира, която е един от дребното интернационалните медийни канали, които излъчват онлайн от Газа по време на продължаващата война сред Израел и Хамас.

Министърът упрекна Ал Джазира в пристрастия към Хамас и подстрекаване против Израел.

Организациите за независимост на печата осъдиха апелите за затваряне на Ал Джазира и други медии.

„ Ние сме надълбоко обезпокоени от заканите на израелски публични лица да цензурират медийното отразяване на продължаващия спор Израел-Газа, употребявайки неразбираеми обвинявания за накърняване на националния морал “, сподели Шериф Мансур от Комитета за отбрана на публицистите (CPJ).

„ CPJ приканва Израел да не не разрешава Al Jazeera и да разреши на публицистите да си правят работата “, сподели Мансур.

Балансиране

Решението на кабинета по сигурността на Израел да задържи деяние против Ал Джазира отразява комплицираното му балансиране с Доха, на която разчита да помогне в договарянията с Хамас за освобождението на към 220 заложници, които към момента са в плен в Газа.

Израелските медии цитират неназовани държавни чиновници на Нетаняху, които споделят, че моментът не е подобаващ за ограничение на Ал Джазира.

Въпреки това, други висши чиновници, като външния министър Ели Коен, не престават обществено да поддържат репресиите против канала.

Израел постоянно е подлагал на критика Ал Джазира, която има офиси в окупирания Западен бряг и Газа.

През май 2022 година израелските сили гръмнаха старшата журналистка на Ал Джазира Ширин Абу Аклех, до момента в който тя отразяваше израелска военна офанзива в град Дженин на Западния бряг.

Доклад, поръчан от Организация на обединените нации, заключава, че израелските сили са употребявали „ смъртоносна мощ без опрощение “ при убийството, нарушавайки нейното „ право на живот “.

По време на войната в Газа няколко от публицистите на канала и членовете на техните фамилии починаха под бомбардировките на Израел.

На 25 октомври въздушна атака уби фамилията на шефа на бюрото в Газа Ваел Дадух, в това число неговата брачна половинка, наследник, щерка, внук и минимум осем други родственици.


Ограничения за Al Mayadeen

След решението на израелския кабинет по сигурността Кархи работи с полицията по предложение за блокиране на уебсайтовете на Al Mayadeen и изземване на съоръжение, обвързвано със станцията, сподели представител на министерството.

Министърът също изиска от началника на израелската войска в окупирания Западен бряг да закрие офисите на Al Mayadeen там, сподели представителят.

Al Mayadeen не направи неотложен коментар.

Въпреки че Израел и Ливан официално са в положение на война от десетилетия и ливанската шиитска мюсюлманска група Хизбула се причисли към актуалните военни дейности на страната на палестинците в Газа, Al Mayadeen излъчва репортажи от територията на Израел.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР