Израел регистрира днес повече от 1 млн. безработни за първи

...
Израел регистрира днес повече от 1 млн. безработни за първи
Коментари Харесай

Повече от 1 млн. безработни в Израел за първи път от създаването му

Израел записва през днешния ден повече от 1 млн. безработни за първи път от основаването си през 1948 година, откакто пандемията от новия ковид води до закриване на от ден на ден работни места, оповестяват израелските медии.

Националната работа по заетостта посочи, че броят на безработните е достигнал 1 004 316, като нови 35 668 души са се записали като безработни през вчерашния ден - най-високата цифра за ден от предишния четвъртък.

Почти една четвърт от работната мощ в Израел - 24,1% - е безработна, в това число към 160 000 души, които са били без работа преди рецесията.

" За страдание, прогнозите ни се потвърдиха и през март достигнахме милион търсещи работа ", посочи генералният шеф на Националната работа по заетостта Рами Гарор.

Той означи, че службата му работи за " основаване на условия ", при които нивото на безработица може да бъде намалено и пазарът на труда може последователно да се отвори, доколкото е допустимо.

Докато служащите и чиновниците, работещи на заплата, са обезпечени с до 75% от приходите си за стеснен интервал от време, самонаетите служащи в Израел нямат право на компенсации за безработица. Правителството работи върху пакет, който се чака да даде на 175 000 самонаети безплатна помощ до 6 000 шекела (1 675 долара) със приблизително предстоящо заплащане от 4 300 шекела (1 200 долара).

Израел разкри проект за икономическо избавяне в размер на 80 милиарда щатски $ (22,5 милиарда долара), с цел да помогне на стопанската система да оцелее от пандемията.

Гарор приветства проекта, само че акцентира, че стипендиите не са задачата, а механизъм, който да помогне на хората да оцелеят финансово, до момента в който не могат да работят още веднъж.

Сред търсещите държавни помощи 89,8% са били оставени в неплатен отпуск от работните си места, до момента в който 6,3% са уволнени, съгласно Националната работа по заетостта.

Месец март беше най-лошият до момента за пазара на труда в Израел, защото данните за безработица започнаха да се събират. Само преди месец, преди експлоадирането на ковид, безработицата в Израел беше рекордно ниска от под 4%.

В първите седмици на експлоадирането към 7000 израелци се записаха на всеки час, сривайки уеб страницата на Националната работа по заетостта.

Централното статистическо бюро ще разгласява обособени данни за безработицата, което е формалният % и евентуално ще бъде малко по-ниско от данните на Националната работа по заетостта.

Гарор съобщи в неделя, че до края на този ден ще завърши процедурата по обработка и предаване на данните за 734 049 души на Националния застрахователен институт, органа, който изплаща компенсациите, " с цел да могат жителите на Израел да могат да получават компенсациите за безработица, на които имат право допустимо най-бързо, даже преди Пасха. "

Миналата седмица Гарор съобщи, че чака към 20% от новопостъпилите безработни да няма работа, към която да се върнат, когато рецесията завърши и ограниченията за блокиране в последна сметка бъдат отстранени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР