Израел размени огън с ливанската въоръжена групировка Хизбула, повишавайки перспективата

...
Израел размени огън с ливанската въоръжена групировка Хизбула, повишавайки перспективата
Коментари Харесай

Израел и Хизбула разменят огън, повишавайки регионалното напрежение

Израел замени огън с ливанската въоръжена формация Хизбула, повишавайки вероятността за по-широк районен спор в неделя, ден след невиждана изненадваща офанзива против Южен Израел от Хамас, която умъртви минимум 250 израелци.

Повече от 300 палестинци бяха убити при израелските бомбардировки на обсадения анклав Газа вследствие на широкомащабната офанзива на Хамас, която изненада Израел. Палестинският анклав на процедура е под израелска сухопътна, морска и въздушна обсада от 2007 година насам.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Израел събаря кулата в сърцето на град Газа на фона на смъртоносна бомбардировка Реакция на света на изненадващата офанзива на палестинските Хамас против Израел Хизбула споделя, че е свалила израелски дрон в Южен Ливан завършек на списъка

Хамас и други палестински фракции призоваваха за преустановяване на блокадата и проведоха митинги пред оградата, която разделя територията от Израел.

Хизбула, мощна въоръжена формация, подкрепяна от Иран, съобщи, че е изстреляла управляеми ракети и артилерия по три поста във фермите Шебаа „ в символ на взаимност “ с палестинския народ. Фермите Шебаа, за които претендира Ливан, бяха завладяни от Израел по време на Шестдневната война през 1967 година

„ По пътя за освобождение на останалата част от нашата окупирана ливанска земя и в символ на взаимност с победоносната палестинска опозиция и непоколебимия палестински народ, групите на командира-мъченик Хадж Имад Могнийе в Ислямската опозиция направиха нахлуване тази неделя, 08 октомври 2023 година, ориентирани против 3 ционистки окупационни обекта в окупирания ливански район Shebaa Farms “, се споделя в изказване на Хизбула.

Израелската войска сподели в неделя, че е стреляла с артилерия по регион на Ливан, откъдето е открит трансграничен минометен огън. Израелската войска сподели, че един от нейните дронове е блъснал пост на Хизбула в региона на Хар Дов, регион във фермите Шебаа.

Израел сподели, че неговите сили „ в този момент нападат с артилерийски огън региона в Ливан, откъдето преди няколко минути беше осъществена пукотевица по израелска територия “. Израелските сили обявиха, че са „ готови за всички сюжети и ще продължат да пазят сигурността на жителите на страната Израел “.

Тел Авив държи фермите Шебаа, парче земя от 39 квадратни километра (15 квадратни мили), от 1967 година Както Сирия, по този начин и Ливан настояват, че фермите Шебаа са ливански.

Няма коментар от ливанските управляващи за случая.


Мисията на Организация на обединените нации за поддържане на мира в Южен Ливан не отговори незабавно на искане за коментар от осведомителната организация Ройтерс.

В събота тя съобщи, че е засилила наличието си в Южен Ливан след събитията в Израел и Газа.

Хизбула, която на процедура управлява Южен Ливан, съобщи в събота, че е в „ пряк контакт “ с водачите на палестински групи за „ опозиция “. Групата съобщи, че вижда палестинските офанзиви против Израел като „ съдбоносен отговор на продължаващата окупация на Израел и обръщение към тези, които търсят нормализиране на връзките с Израел “.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР