Израел продължи да бомбардира цели в Газа, часове след като

...
Израел продължи да бомбардира цели в Газа, часове след като
Коментари Харесай

След ветото на САЩ: Израел продължи да бомбардира цели в Газа

Израел продължи да бомбардира цели в Газа, часове откакто Съединените щати блокираха изключително предложение на Организация на обединените нации за филантропично преустановяване на огъня във войната с Хамас. Палестинската власт осъди ветото на Вашингтон, турският президент прикани към промяна в Съвета за сигурност, а Иран предизвести за допустима безконтролна ескалация на напрежението в Близкия изток, в случай че Съединените щати продължат да поддържат Израел.

Гласуването в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации сложи Вашингтон в дипломатическа изолираност в 15-членния орган. Англия се въздържа, а останалите 13 страни поддържаха резолюцията за прекъсване на огъня в Газа.
Според Съединените щати " прекратяването на огъня в този миг ще посее семената на последваща война ".



" За страдание, съвсем всички наши рекомендации бяха подценени и в следствие се получи небалансирана, откъсната от действителността резолюция,която не можем да подкрепим ", сподели Робърт Ууд, pаместник-посланик на Съединени американски щати в Организация на обединените нации.

Палестинската власт реагира яростно. В свое заявление, президентът Махмуд Абас сподели, че ветото на Вашингтон го прави съизвършител в израелските закононарушения.

" Справедлив свят е вероятен, само че без Америка ", на събитие за човешките права в Истанбул.

" За Световната организация е належащо Съветът за сигурност да бъде реформиран. Това е наложително ", акцентира Реджеп Ердоган.



В телефонен диалог с Антонио Гутериш, иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахян предизвести за допустима ескалация в Близкия изток след американското несъгласие.

Израел благодари на Вашингтон за взетото решение.

Боевете се разраснаха, израелските сили нападат на север и на юг Газа, макар възходящия напън да се понижат цивилните жертви.

Болница в Дейр ал Балах в Газа спря работа след израелски удар, който унищожи джамия и елементи от лечебното заведение.

" Операционната, незабавното поделение, рентгеновото поделение и всички лаборатории и частни клиники са отвън строя. Тази болница посрещаше над 1000 пациенти от централна Газа ", разяснява Басем Ал Хбаш, админ в болничното заведение Яфа в Газа.

Тел Авив упреква Хамас, че употребява гражданска инфраструктура за офанзивите си.

Продължават ударите против Хан Юнис, като боевете се водят от къща на къща. Обкръжен е и бежанският лагер Джабалия, блокирани са хиляди. Хуманитарната обстановка в Газа се дефинира като апокалиптична. Около 80 % от популацията е разселено, а опасността от апетит и заболявания е изцяло действителна. Според палестински данни, жертвите в анклава към този момент са над 17 400 души.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР