Израел продължава да бомбардира обсадената Ивица Газа за пети пореден

...
Израел продължава да бомбардира обсадената Ивица Газа за пети пореден
Коментари Харесай

Колко голяма е армията на Израел и колко финансиране получава от САЩ?

Израел продължава да бомбардира обсадената Ивица Газа за пети следващ ден след смъртоносната офанзива в събота от палестинците група Хамас.

Последният брой на починалите възлиза на 950 палестинци, убити в Газа и 1200 души, убити в Израел.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Газа е изправена пред „ филантропична злополука “ защото горивото на електроцентралата свършва Анализ: Защо Хамас нападна в този момент и какво следва? Анализ: Защо на Израел бяха нужни три дни, с цел да се върне към границата на Газа? Войната сред Израел и Хамас: Списък с основни събития, ден 5 завършек на списъка

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, който се чака да пътува до Израел, сподели, че Вашингтон ще даде своята „ цялостна поддръжка “ на Израел, като измежду изпратеното съоръжение са носители на управляеми ракети и изтребители F-35.

В допълнение, министърът на защитата Лойд Остин разгласи в неделя, че Вашингтон изпраща голям брой военни кораби и най-големия самолетоносач в света, USS Gerald R Ford, като проява на мощ към най-близкия си съдружник в района.

Поддържането на районната военна надмощие на Израел е главен детайл от политиката на Съединените щати в Близкия изток. Това беше реализирано посредством финансиране от Съединени американски щати и увеличаващ се израелски боен боеприпас.

Ето какво би трябвало да знаете за армията на Израел и по какъв начин се финансира.

Израелската войска с един взор

Израел ръководи голям боен уред. Според Военния баланс за 2023 година на Международния институт за стратегически проучвания (IISS), Израел има 169 500 деен боен личен състав в армията, флота и паравоенните елементи. Други 465 000 съставляват неговите аварийни сили, до момента в който 8 000 са част от неговите паравоенни елементи.

Около 300 000 израелски бойци в този момент са ситуирани покрай линията Газа, сподели боен представител в сряда на фона на опасения за допустима наземна интервенция.

Военната работа е наложителна за жители на възраст над 18 години – откакто бъдат записани, мъжете се чака да служат 32 месеца, а дамите 24 месеца.

Израел има една от най-мощните армии в Близкия изток с усъвършенствано наблюдаване и оръжия. В неговия богат боен боеприпас са включени:

Персонал

169 500 дейни военнослужещи 465 000 аварийни сили

Наземна власт

2200+ танка 530 артилерия (SP, теглена, MRL, MOR)

Въздушна мощ

339 боеспособни самолета, в това число 309 изтребители 196 самолета F-16 83 самолета F-15 30 самолета F-35 142 хеликоптера 43 атакуващи хеликоптера Apache

Военноморска мощност

5 подводници 49 патрулни и брегови бойци

Израелската система Iron Dome е мобилна система за противовъздушна защита, предопределена да прихваща и унищожава ракети с дребен обхват благодарение на радарна технология. Разработен е през 2006 година след войната с Хизбула, когато хиляди ракети бяха изстреляни към Израел.

Влизайки в употреба през 2011 година, Железният купол беше основан благодарение на Съединени американски щати, които дават отговор за доставката на части за системата, в това число заделянето на повече от 1,5 милиарда $ за противоракетна защита за Израел през 2022 година

Според IISS израелската система Iron Dome е прихванала повече от 90 % от ракетите, изстреляни от Хамас и други палестински групировки през 2021 година

Смята се също по този начин, че Израел има нуклеарен потенциал, съгласно IISS, който декларира, че страната има ракети Jericho и самолети, способни да носят нуклеарни бойни глави.

Колко харчи Израел за своята войска?

През 2022 година Израел е похарчил 23,4 милиарда $ за своята войска, съгласно Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI), проучвателен институт, фокусиран върху спорове и въоръжения.

Това възлиза на 2535 $ на глава от популацията за интервала 2018-2022 година, което го прави вторият максимален харчител на войска на глава от популацията след Катар.

През 2022 година Израел отдели 4,5 % от своя БВП (БВП) за военните, 10-ият най-голям % в света.

Кои страни купуват най-вече израелски оръжия?

Исторически видяно, вносът на оръжия на Израел е надалеч надвишавал износа му. През последното десетилетие обаче износът стартира непрекъснато да засенчва вноса, демонстрират данните на SIPRI.

Между 2018 година и 2022 година минимум 35 страни са внесли оръжия от Израел на обща стойност 3,2 милиарда $.

От тях към една трета (1,2 милиарда долара) от военния експорт на Израел е за Индия. Отношенията сред Израел и Индия процъфтяха, откакто индийският министър председател Нарендра пристигна на власт през 2014 година

Вторият максимален покупател на израелски оръжия беше Азербайджан (295 милиона долара), следван от Филипините (275 милиона долара), Съединени американски щати (217 милиона долара) и Виетнам (180 милиона долара).

В интервала 2018-2022 година Израел е внесъл оръжия на обща стойност 2,7 милиарда $ единствено от две страни, Съединени американски щати и Германия.

Повече от три четвърти от военния импорт на Израел, възлизащ на 2,1 милиарда $, идва от Съединени американски щати, до момента в който останалите 546 милиона $ идват от Германия.

Военните на Съединени американски щати и Израел си сътрудничат тясно в взаимни учения, стратегии за софтуерно развиване и отбранителни планове, като последният е най-големият адресат на американска военна помощ.

Колко военна помощ е получил Израел от Съединени американски щати?

Израел е най-значимият адресат на задгранична помощ от Съединени американски щати, като е получил към 263 милиарда $ сред 1946 година и 2023 година

Това е съвсем двойно (1,7 пъти повече) от втория максимален адресат на задгранична помощ от Съединени американски щати, Египет, който е получил 151,9 милиарда $ през последните 77 години.

Израел от дълго време се преглежда от американските законодатели като съдружник, който да помогне за отбраната на стратегическите ползи на Съединени американски щати в Близкия изток.

Според Изследователската работа на Конгреса на Съединени американски щати факторите за продължаващата военна поддръжка за Израел включват споделени стратегически ползи, „ вътрешна поддръжка на Съединени американски щати за Израел “ и „ съвместен ангажимент към демократичните полезности “.

Военното финансиране от Съединени американски щати за Израел надвиши 3,8 милиарда $ през 2023 година като част от рекордна договорка за 38 милиарда $ за 10 години, подписана при някогашния президент на Съединени американски щати Барак Обама през 2016 година

Между 1946 година и 2023 година Съединени американски щати са подкрепили Израел с общо 124 милиарда $ под формата на военна и отбранителна помощ.

От военната помощ от 3,8 милиарда $, предоставена на Израел тази година, половин милиард са за противоракетната защита на Израел. Вашингтон съобщи, че ще запълни израелските муниции, употребявани против Хамас в последната война.

Часове след смъртоносната офанзива на Хамас в Израел, той изиска прехващачи Iron Dome от Съединени американски щати, като президентът Джо Байдън съобщи, че Вашингтон „ бързо ще даде на Израелските отбранителни сили в допълнение съоръжение и запаси, в това число муниции “, които са планувани да дойде до дни.

Очаква се администрацията на Байдън да задели повече пари за Тел Авив посредством искане за финансиране до Конгреса. Въпреки това, заради отсъствието на представител на Камарата на представителите, може да има закъснение в разрешението на Конгреса за такава помощ.

Съединени американски щати постановат условия за това по какъв начин може да се употребява помощта, изключително военната помощ. Законът Лийхи не разрешава износа на продукти за защита на Съединени американски щати за военни елементи, съучастници в нарушавания на правата на индивида.

Въпреки това никоя израелска част не е осъдена по този закон.

Военната помощ за Израел се усили доста след войната от 1967 година, когато Израел победи прилежащите арабски армии и стартира да окупира Западния бряг, Източен Йерусалим и Газа.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР