Израел привика австралийския посланик за обяснение, след като Канбера обяви,

...
Израел привика австралийския посланик за обяснение, след като Канбера обяви,
Коментари Харесай

Израел иска обяснение за прибързаното решение на Австралия за Йерусалим

Израел привика австралийския дипломат за пояснение, откакто Канбера разгласи, че да признае Йерусалим за столица на Израел.

Междувременно израелският министър председател Яир Лапид разкритикува " прибързания " ход на Австралия и изрази " вяра, че австралийското държавно управление ръководи други въпроси по-сериозно и професионално ". Той бе безапелационен, че Йерусалим е " безконечната и обединена столица на Израел ".

По-рано министърът на външните работи на Австралия Пени Уонг разгласи, че Канбера ще се върне към признаването на Тел Авив за столица на Израел, отменяйки решението на някогашния закостенял министър председател Скот Морисън от 2018 година да признае Западен Йерусалим за столица.
 Австралия към този момент не признава Йерусалим за столица на Израел
Австралия към този момент не признава Йерусалим за столица на Израел

Отмени решение на предходната власт

Уонг акцентира, че актуалното държавно управление " още веднъж ангажира Австралия с интернационалните старания в виновното търсене на прогрес за заслужено и трайно двудържавно решение ".

Бившият закостенял министър председател Скот Морисън за столица на Израел през декември 2018 година, макар че австралийското посолство остана в Тел Авив.

Промяната последва тогавашното решение на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да от Тел Авив в Йерусалим. Президентът Джо Байдън резервира посолството в Йерусалим, до момента в който Съединени американски щати се отдръпнаха от в миналото интензивното си ходатайство сред израелците и палестинците, които не са провеждали основни мирни договаряния повече от десетилетие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР