Израел прие оспорван закон, според който само евреите имат право

...
Израел прие оспорван закон, според който само евреите имат право
Коментари Харесай

Израел прие оспорван закон за самоопределението

Израел одобри оспорван закон, съгласно който единствено евреите имат право на самоопределяне в страната. Законът провокира гнева на арабското малцинство. Гласуването съответства с визитата на унгарския министър председател Виктор Орбан, подложен на критика поради прослава на съдружник на Хитлер.

Израелският парламент одобри закона за " националната страна " с безусловно болшинство. От 120 депутати, 62 гласоподаваха " за ", 55 " срещу " и двама се въздържаха. Законът дефинира Израел като историческа татковина на евреите, дава право на национално самоопределние единствено на тях. Арабските депутати стачкуваха бурно.
Бенямин Нетаняху, министър председател на Израел: Това е определящ миг в историята на ционизма и на страната Израел.
Израелските араби са 20 % от 9 милионното население на страната.Според закона арабският към този момент не е формален език, а има специфичен статут, т.е. може да се употребява в институциите.

Ахмед Тиби, арабски народен представител в Кнесета: Те изцяло дискриминират арабските жители, арабското малцинство, изключително параграфите, които омаловажават арабския език.Амир Фукс, Израелски институт за народна власт: Проблемът е, че законът се пробва да промени салдото сред Израел като народна власт и Израел като еврейска страна. Нашата декларация за самостоятелност постановява, че даваме цялостно тъждество на всички жители на Израел. Малцинствата в Израел биха могли да се почувстват отчуждени, тъй като законът прави Израел повече еврейски и по-малко либерален.
Гласуването съответства с визитата на унгарския министър председател Виктор Орбан. Преди време той беше подложен на критика за прослава на адмирал Миклош Хорти, управлявал Унгария през Втората международна война. По негово време стотици хиляди евреи са депортирани в концлагери. В Тел Авив Орбан съобщи, че страната му не демонстрира и най-малка приемливост към антисемитизма.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР