Израел предприе масирано нападение срещу цели в Сирия в отговор

...
Израел предприе масирано нападение срещу цели в Сирия в отговор
Коментари Харесай

Първи директен сблъсък между Израел и Иран

Израел предприе масирано нахлуване против цели в Сирия в отговор на иранския обстрел в окупираните Голански възвишения. Напрежението ескалира единствено два дни откакто Съединени американски щати се отдръпнаха от нуклеарното съглашение с Иран.
Срещу израелски позиции на Голанските възвишения в нощта против четвъртък от Сирия са били изстреляни над 20 ракети. Някои от тях са били прихванати, заяви представителят на израелската войска ген. Джонатан Конрикъс. Той дефинира иранската офанзива като доста сериозна.
Обстрелвани са били няколко израелски военни поста. Няма данни за жертви, а нанесените вреди били " лимитирани ". Израелската страна счита, че зад офанзивата стои бригадата " Ал Кудс " - елитно поделение на иранската Революционна армия.
Напрежението в региона ескалира единствено два дни откакто Съединени американски щати се отдръпнаха от нуклеарното съглашение с Иран.
Ракети и против Дамаск?
В отговор на ракетния обстрел израелската войска е поразила десетки ирански военни цели в Сирия, заяви още представителят. Атакувани са били пускови установки, от които са били изстреляни ракети, както и военни и логистични комплекси на " Ал Кудс ", хранилища и транспортни средства. Ген. Конрикъс увери, че израелските удари не целят " ескалация " на напрежението с Техеран. По данни на сирийската войска, изумени са основно цели в югозападната провинция Кунейтра.
Сирийската държавна телевизия заяви, че против Сирия са били изстреляни 50 ракети. Много от тях били прихванати. Няма данни за това дали ракети са изстреляни и против Дамаск. В сирийската столица обаче е имало детонации.
Ракетното нахлуване е целяло да унищожи сирийската противовъздушна защита и радарните установки, съобщи държавната информационна организация Сана. Една такава установка е била изумена. Атакувани са също сирийски военни бази и оръжейни хранилища. Няколко ракети са попаднали в задачата. Няма данни за жертви от нападенията.
Напрежението ескалира
Израелските секрети служби от много време предизвестяват за вероятен ирански удар по Израел в отговор на въздушното нахлуване, при което на 9 април в Сирия починаха седем души. Според Сирия и Иран, Израел носи отговорност за нападението.
Заради предстоящата ескалация на напрежението в региона, израелската войска предприе готовност на запасняци. Освен това тук-там в Голанските възвишения е било подредено да се отворят противовъздушните бункери, защото Израел е открил " подозрително напредване на ирански военни елементи в Сирия ".
Израел разгласи, че ще попречи на образуването на трайно военно наличие покрай неговите граници. Иран на собствен ред още веднъж заплаши Израел с заличаване и продължава да поддържа основаната в Ливан антиизраелска организация Хизбула.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР