Израел постави пълна обсада“ на ивицата Газа в понеделник, обещавайки

...
Израел постави пълна обсада“ на ивицата Газа в понеделник, обещавайки
Коментари Харесай

„Нито едно място не е безопасно“ в Газа, докато Израел обсажда контролирания от Хамас анклав

Израел сложи „ цялостна блокада “ на линията Газа в понеделник, обещавайки да прекъсне доставките на храна, вода и електричество за бедния анклав, до момента в който нанасяше удари върху ръководената от Хамас територия в възмездие за безочливо и кърваво навлизане, което хвана изцяло прехваления уред за сигурност на Израел неопитен.

Два дни откакто бойци на Хамас започнаха изненадваща офанзива от Газа, убивайки стотици израелци и отвличайки десетки други, израелската войска съобщи, че значително си е възвърнала контрола над южните селища наоколо до линията Газа и се е стегнала, с цел да затегне примката към палестинеца анклав.

Бяха ситуирани танкове и дронове, с цел да пазят пробивите в граничната ограда, през която бойци на Хамас минаха рано в събота, до момента в който военните приканиха 300 000 резервисти – предвещавайки по-големи сражения и допустима наземна атака в Газа.

„ цената, която Ивицата Газа ще заплати, ще бъде доста тежка, която ще промени действителността за поколенията “, сподели министърът на защитата Йоав Галант, до момента в който посещаваше един от градовете, които бяха нападнати от Хамас. Той подреди „ цялостна блокада “ на Газа, ден откакто държавното управление му публично разгласи война на въоръжените групи Хамас, които ръководят анклава от 2007 година

„ Няма електричество, няма храна, няма вода, няма газ – всичко е затворено “, сподели Галант във видео известие на иврит. „ Ние се борим с животни и действаме по съответния метод. “

Зловещите думи предвещават надвиснала филантропична рецесия в пренаселената и бедна територия от 2,3 милиона души, която граничи с Израел и Египет, и двете от които са наложили разнообразни равнища на обсада след завладяването на Хамас Преди 16 години.

„ Ивицата Газа към този момент е изправена пред сериозен дефицит на електричество, както и дефицит на вода, гориво и хранителни доставки “, сподели основаният в Газа Бадер Алзахарна, палестински откривател и чиновник по набирането на средства в Базиран в Газа мозъчен концерн Pal-Think за стратегически проучвания. „ Сега явно се чака филантропичната обстановка да се утежни доста. “

„ Тотална война “

През последните години Израел даде лимитирано електричество на Газа и позволи вноса на храна, гориво и някои консуматори артикули, като в същото време мощно лимитира влизането и излизането. Обсадата на Израел значи, че Газа ще бъде съвсем напълно подвластна от прекосяването си в прилежащ Египет в Рафах, където потенциалът на товарите е по-малък от другите прекосявания в Израел.

Египетски боен чиновник, говорещ при изискване за анонимност, сподели за АП в понеделник, че повече повече от два тона медицински консумативи от египетския Червен полумесец бяха изпратени в Газа и че се поставят старания за образуване на хранителни и други доставки, макар че въпросът за допускане на гориво към момента не е решен.

Протичането на помощ през границата с Египет е малко евентуално да компенсира цялостна обсада по израелската граница. Както предизвести кореспондентът на FRANCE 24 за Йерусалим Ирис Маклер, цялостната блокада на анклава от Израел може да докара до „ огромна филантропична рецесия в границите на няколко дни “.

„ (Израелският) министър на защитата го направи напълно ясно, това е тотална война “, изясни Маклер. „ Той стопира всички неща, от които цивилните се нуждаят, с цел да живеят: вода, сила, храна, гориво – а силата също значи вода в линията Газа, тъй като самите те нямат доста прясна вода. “

Говорейки по FRANCE 24, пенсионираният израелски военачалник Гиора Ейланд, някогашен началник на Съвета за национална сигурност на страната, твърди, че „ тоталната война “ е нужна за попречване на бъдещи офанзиви.

„ Трябва изцяло да премахнем опасността от Хамас и единственият метод, по който можем да реализираме това, е като използваме всички нападателни ограничения, които имаме – в това число, в случай че е належащо, да създадем ужасна филантропична рецесия в Газа, тъй като този тип напън може да бъде най-ефективният “, сподели Ейланд, потвърждавайки, че продължаващият надзор на Хамас над линията Газа значи, че локалното население поддържа ислямистката група – и затова „ избира да се бие и да почине “.

„ Изпратете Газа назад в каменната епоха “

Яростта на израелския отговор е индикативен за мащаба на шока, породен от наглото нахлуване на Хамас, което докара до кланица по улиците на израелските градове и села на мащаб, невъобразим до момента, като в същото време разкрива очевидни пропуски в прехваления уред за разузнаване и сигурност на страната.

„ Израел претърпя голям прелом и отговорът му ще бъде праволинеен, ” сподели основаният в Йерусалим публицист Нога Тамополски. „ Това е историческа злополука във връзка с националната сигурност на Израел – и в последна сметка още по-лоша злополука за жителите на Газа. “

Изненадващата офанзива на Хамас е „ исторически неуспех “ за Израел разследващи служби

Отразявайки настроението измежду елементи от израелската десница, чиито най-твърдолинейни сегменти преобладават в държавното управление на министър-председателя Бенямин Нетаняху, консервативният всекидневник Israel Hayom написа в понеделник, че е пристигнало времето „ да изпратим Газа назад в Каменна епоха ”.

„ Израел е по едно и също време потиснат и сърдит и виждаме по-широкообхватни въздушни удари, в сравнение с сме виждали в предходния продан с Хамас ”, сподели Маклер от FRANCE 24. „ Чухме, че ударите са ориентирани против водачите на Хамас, както военни, по този начин и политически, само че също по този начин чухме от хора на място, че те наподобяват много безразборни, ориентирани към високи здания и джамии и се ускоряват от самото начало. “

„ Нито едно място не е безвредно място “

В изказване от понеделник следобяд израелските военновъздушни сили обявиха, че са изхвърлили към 2000 боеприпаса и повече от 1000 тона бомби върху Газа през последните 20 часа. Целите включват три ракетни установки, ориентирани към Израел, джамия, в която са работили екстремисти, и 21 високи здания, които са обслужвали бойна активност, прибавиха военновъздушните сили. напущат региони основно в северните и източните територии на Газа и предизвестяват, че армията ще работи там. Но цивилните към този момент са платили висока цена.

В последния си бюлетин в понеделник здравното министерство на Газа сподели, че израелските удари са умъртвили минимум 560 души и са ранили повече от 2900 в блокирания анклав от събота. Въоръженото крило на Хамас твърди в канала си в Telegram, че жертвите включват четирима израелци, взети за заложници през уикенда, макар че отчетът не може да бъде доказан.

Организация на обединените нации сподели, че повече от 123 000 души към този момент са напуснали домовете си в Газа, доста след израелски предизвестия за идна бомбардировка, до момента в който организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци, UNRWA, сподели, че учебно заведение, приютило повече от 225 души, е получило директен удар. < p> „ Нашите учебни заведения дават заслон на цивилни и би трябвало да бъдат предпазени когато и да е, в това число по време на борби “, сподели шефът по връзките на UNRWA Жулиет Тума, чиято организация даде хранителна помощ на към половината от популацията на Газа даже преди последните борби. „ Това, което към този момент беше рецесия преди 7 октомври, може да се трансформира в злополука за към два милиона души “, предизвести тя.

„ Повечето хора търсят леговище в учебните заведения на UNRWA в целия анклав, само че медиите демонстрират, че някои учебни заведения даже са бомбардирани, което е друга филантропична покруса “, сподели Алзахарна, отговаряйки на текстови известия от палестинския анклав. „ Нито едно място не е безвредно място в линията Газа и всеки може да бъде идващият. “

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР