Израел отново отвори главния пропускателен пункт с Ивицата Газа днес

...
Израел отново отвори главния пропускателен пункт с Ивицата Газа днес
Коментари Харесай

Израел отваря отново пропускателния пункт с Ивицата Газа

Израел още веднъж отвори основния пропускателен пункт с Ивицата Газа през днешния ден и разреши на хиляди палестински служащи да влязат в страната за първи път от затварянето ѝ предходната седмица , оповестява Асошиейтед прес ".

Пропусквателният пункт се отваря още веднъж след седмици на бурни митинги по границата на Газа с Израел, където стачкуващи хвърляха експлозиви и камъни и пускаха балони с експлозиви, които провокираха пожари. Протестите ускориха напрежението, и, в това число постове, принадлежащи на войнстващия Хамас, който ръководи района.

Израелският защитителен орган, който се занимава с палестинските цивилен въпроси (COGAT), разгласи късно в сряда, че пропускателният пункт ще бъде отворен още веднъж и изясни, че тези ограничения могат да продължат, в случай че се резервира спокойствието . Рано през днешния ден служащи се тълпяха на прелеза, преди да бъдат пропуснати. Други чакаха реда си, с цел да преминат.
 Израел още веднъж позволява износа от Ивицата Газа
Израел още веднъж позволява износа от Ивицата Газа

Районът е в тежко икономическо състояние

контролно-пропусквателен пункт Ерез е единственият пешеходен проход от крайбрежния анклав към Израел за към 18 000 палестинци от Газа, които работят в страната. Работните места там са търсени от палестинците, тъй като заплатите там са по-високи, от тези в Газа. Безработицата в територията, която е под израелско-египетска обсада от 2007 година, се движи покрай 50%.

Израел твърди, че блокадата е нужна, с цел да попречи на Хамас да се въоръжи. Но затварянето задуши стопанската система на Газа и направи живота все по-труден за повече от 2 милиона души, които живеят там.

През последните години Израел стартира да дава разрешителни за работа, с цел да помогне за поддържането на мира в Газа. Но израелски високопоставени настояват, че разрешителните зависят от спокойната обстановка при сигурността. По-рано този месец Израел за малко затвори главния товарен пункт в Газа, откакто съобщи, че е разкрил експлозиви в изходяща пратка с облекла.

Не е ясно какъв брой време пропускателният пункт Ерез ще остане отворен. Израел нормално затваря пропускателните пунктове по време на празниците, а този петък стартира едноседмичен подобен.
 13 убити при въздушни удари на Израел против линията Газа
13 убити при въздушни удари на Израел против линията Газа

Ликвидирани са трима командири на " Ислямски джихад "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР