Израел обвини бивш министър на енергетиката и инфраструктурата, че е

...
Израел обвини бивш министър на енергетиката и инфраструктурата, че е
Коментари Харесай

Израел обвини бивш министър, че е шпионин на Иран

Израел упрекна някогашен министър на енергетиката и инфраструктурата, че е шпионирал за Иран, откакто към този момент не е бил на поста и е живеел в друга страна. Това заяви вътрешната сигурност на страната " Шин Бет ", представена от " Ройтерс ". Той е бил арестуван на 6 май при опит да влезе в Екваториална Гвинея (такъв му е отхвърлен поради предходни престъпления), екстрадиран е в Израел и е вкаран в ареста, а обвиняванията са му повдигнати в петък.

В известието се споделя, че Гонен Сегев, който бе енергиен министър през 1995-1996 година, е живеел в Нигерия и " е бил вербуван от иранското разузнаване и е служил като сътрудник ". Следствието е открило, че той е влезнал в контакт със чиновници на иранското посолство в африканската страна през 2012 година, като е знаел, че те са разузнавачи, и два пъти е посещавал Ислямската република, с цел да се срещна с ръководителите си в спецслужбите.

Такива контакти е имало и в други страни в жилища и хотели, употребявани за незаконна иранска активност.

Обвинението против Сегев е, че е получил от ирански сътрудници система за криптирани връзки и е предоставял на Техеран " информация, обвързвана с енергийния бранш, обекти на сигурността в Израел и имената на публични лица в израелските политически институции и организации за сигурност ".

Освен това, с цел да извършва предоставените му задания, 62-годишният Сегев е поддържал връзки с израелци от институции, свързани с външните работи и сигурността. Той е свързвал свои сънародници от бранша за сигурност с сътрудници на иранското разузнаване, които е представял като елементарни бизнесмени.

Адвокатите на Сегев към този момент отхвърлят коментар пред " Ройтерс ". По искане на " Шин Бет " и полицията е наложена правосъдна забрана върху разпространение на повече детайлности. Защитниците му Ели Зохар и Моше Мазор споделят за израелската преса единствено, че работата им се затруднява и от дребното данни от известието, само че и че от документите и обстоятелствата на обвиняванията се очертавала " напълно друга картина ".

Клиентът им е изправен пред обвинявания за подкрепяне на врага по време на война, шпионаж против Държавата израел и даване разследваща информация на съперника, прецизира в. " Джерузалем пост ".

Бившият доктор бе наказан през 2004 година в Израел за опит да внесе от Холандия в страната 32 000 таблетки екстази (MDMA) и откакто излежа две години от 5-годишната присъда отпътува през 2007 година Роден в Израел през 1956г., той служи през 70-те години като боен водач и доближава чин капитан. След военната работа следва медицина в Университета " Бен Гурион " в Негев.

През 1992 година Сегев е определен за народен представител от към този момент несъществуващата националистическа опозиционна партия " Цомет ". През 1994 година е притеглен като министър в държавното управление на Ицхак Рабин.

След присъдата за наркотрафик му е неразрешено да практикува като доктор. През 2016 година той изиска от здравния министър Яаков Лицман да му възвърне правата, с цел да се върне в Израел и още веднъж да работи по специалността си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР