Израел няма да позволи на Иран да пусне корени в

...
Израел няма да позволи на Иран да пусне корени в
Коментари Харесай

Израел иска мир, но ще продължи да се защитава срещу всяка атака, каза Нетаняху

Израел няма да разреши на Иран да пусне корени в Сирия, съобщи през днешния ден израелският министър председател Бенямин Нетаняху. Това изявление бе направено в подтекста на повишеното напрежение след свалянето на израелски изтребител от сирийска ракета, съобщи Франс прес. " Израел желае мир, само че ние ще продължим да се пазиме уверено против всяка офанзива и против всеки опит на Иран да пусне корени във боен проект в Сирия и на друго място ", сподели Нетаняху, представен от Българска национална телевизия.

Еврейската страна извърши по-рано през днешния ден серия от въздушни удари в Сирия, като порази сирийски военни цели, само че също и ирански цели. Иран е съдружник на режима в Дамаск, напомня Франс прес. При завръщането си един от израелските самолети, нанесли ударите, бе изумен от сирийска ракета и се разруши на израелска територия.

Нетаняху сподели, че е разговарял за обстановката и с съветския президент Владимир Путин, добавя Ройтерс.
" Повторих пред него нашето обвързване и право да се пазиме против офанзиви от сирийска територия. Ние се договорихме с Путин да продължим координацията сред армиите на двете страни ", сподели Нетаняху. Той заяви, че е приказвал и с американския държавен секретар Рекс Тилърсън.

По мотив телефонния диалог на Путин с Нетаняху в известие на Кремъл се споделя, че " съветската страна се е изказала за отбягване на каквито и да е стъпки, които биха могли да доведат до ново усложняване, което ще е рисково за всички противопоставящи се страни в района ", съобщи ТАСС.

Същевременно американското министерство на защитата сподели, че Съединени американски щати изцяло поддържат правото на Израел да се пази против закани, съобщи Ройтерс, като цитира представителя на Пентагона Адриан Ранкин-Галъуей. " Американското министерство на защитата не е взело участие в тази военна интервенция. Израел е нашият непосредствен сътрудник в региона на сигурността в района и ние изцяло поддържаме неговото присъщо право да се пази против закани за неговата територия и неговия народ ", сподели представителят.

" Споделяме безпокойствата на мнозина в района от иранските дестабилизиращи дейности, които заплашат интернационалния мир и сигурност и призоваваме за по-голяма интернационална увереност в опълчването на иранските пагубни дейности, добави представителят.
Говорителката на американския държавен департамент Хедър Науърт също сподели, че Съединени американски щати мощно поддържат правото на Израел да се пази, съобщи Ройтерс.

" Съединени американски щати са надълбоко обезпокоени от днешната ескалация на насилието над израелската граница и мощно поддържат суверенното право на Израел да се пази ", сподели говорителката. Тя добави, че иранските закани и упоритости за власт и преобладаваща роля излагат на риск народите от района, от Йемен до Ливан.

Същевременно непрекъснатият представител на Израел в Организация на обединените нации Дани Данон прикани Съвета за сигурност на организацията да разкритикува изпращането от Иран на дрон към израелската територия, съобщи Асошиейтед прес.

" Всички наши предизвестия по отношение на Иран се оказаха верни. Ние няма да толерираме никакво нарушаване на нашия суверенитет ", сподели Данон. Той прикани Съвета за сигурност да осъди иранските дейности и " да постави неотложно завършек на иранските провокации ".
Израел сподели, че е унищожила дрона, откакто е навлязъл в израелското въздушно пространство и след това е унищожила и иранските съоръжения в Сирия, откъдето той е бил изстрелян.

При израелските удари бяха изумени 12 обекта в Сирия, добавя Ройтерс. В нанасянето на ударите са взели участие 8 израелски самолета, добавя Франс прес. Пилотите на изумения аероплан са катапултирали и са в болница, като единият е в тежко положение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР