Израел: Нетаняху иска незабавно депортиране на еритрейци след насилието в Тел Авив

...
Израел обмисля трудни стъпки, включително незабавно депортиране на еритрейци, търсещи
Коментари Харесай

Израел обмисля трудни стъпки, включително незабавно депортиране на еритрейци, търсещи убежище, участващи в безредиците в Тел Авив в събота.

Около 170 души бяха ранени при ожесточени сблъсъци с полицията и вътрешни боеве между групи поддръжници и противници на еритрейския режим.

Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че е премината „червена линия“.

Той също нареди нов план за отстраняване на всички африкански мигранти, които той описа като „нелегални проникнали лица“.

Безпрецедентните безредици в събота започнаха, след като активисти, които се противопоставят на еритрейското правителство, казаха, че са поискаха от израелските власти да отменят събитие, организирано от посолството на страната им.

Те пробиха полицейска барикада около мястото, което след това беше вандализирано.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Полицаи с екипировка за борба с безредиците изстреляха сълзотворен газ, шокови гранати и бойни патрони, докато полицаи на коне се опитваха да изтласкат протестиращите.

Започнато е разследване дали използването на бойни стрелби е в рамките на закона.

Израелската полиция - няколко десетки от които бяха сред ранените - каза, че чувстват живота си в риск.

Имаше и драматични улични битки между големи тълпи от еритрейци, въоръжени с парчета дърво, метал и камъни. Освен че се нападаха, те трошиха витрини и коли.

Разногласията в Еритрея относно управлението на президента Isaias Afwerki се прехвърлиха в диаспората и това е последният изблик на насилие през последните седмици.

Разногласията в Еритрея относно управлението на президента Isaias Afwerki се прехвърлиха в диаспората и това е последният изблик на насилие през последните седмици. >

Жителите казаха, че улиците на централната част на Тел Авив са звучали като военна зона в продължение на няколко часа, с полицейски хеликоптери надвиснали над главите им и ревящи сирени.

Твърди избори

Бунтовете отново поставиха разделящия въпрос за мигрантите политическия дневен ред, в момент, когато Израел вече е раздвоен относно силно противоречивия план за цялостна реформа на съдебната система на твърдолинейното правителство. Съд за блокиране на по-ранен опит за изтласкване на мигранти от Израел.

„Сега остава сериозен проблем с нелегалните проникнали в южен Тел Авив и другаде“, каза министър-председателят на извънредното заседание на правителството в неделя.

"Искаме сурови мерки срещу бунтовниците, включително незабавно депортиране на онези, които са участвали."

Той поиска министрите да му представят планове "за отстраняването на всички други незаконни проникнали лица".

Крайнодесният министър на националната сигурност Итамар Сега Бен-Гвир планира да предложи законопроект, който ще отмени част от квази-конституционния основен закон на Израел за човешкото достойнство и свобода, за да продължи масовото депортиране на мигранти, които са влезли в страната незаконно.

Смята се, че има около 18 000 търсещи убежище от Еритрея в Израел, повечето от които са пристигнали нелегално преди години, прекосявайки Синайския полуостров в Египет. Те казват, че са избягали от опасност, преследване и задължителна военна служба в една от най-репресивните страни в света.

Въпреки че еритрейците, подкрепящи режима, не изглежда да се нуждаят от международна закрила като бежанци, властите в Израел досега не са правили разграничение между търсещите убежище въз основа на политическите им пристрастия.

Профил на страната на Еритрея За какво е кризата в Израел?

Докато Еритрея отбелязва 30 години независимост от Етиопия, нейната диаспора проведе фестивали.

Но освен Израел, някои в Европа и Северна Америка бяха помрачено от изблици на насилие - миналия месец тридневен еритрейски културен фестивал в Торонто, Канада, беше отменен след сблъсъци между поддръжници и противници на режима в Еритрея.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР