Израел не е готова и не е решена да поеме

...
Израел не е готова и не е решена да поеме
Коментари Харесай

Израел не иска мир с палестинците

Израел не е подготвена и не е решена да поеме каквито и да е стъпки за спокойно решение на спора с палестинците. Израелците сега единствено ръководят рецесията, само че нямат дълготраен проект за решение на дълго вилнеещия спор в района.

Това съобщи пред Факти.бг преводачът и стихотворец Хайри Хамдан, роден в Палестина, само че живеещ от десетилетия в България. Според него решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел е рисковано, въпреки да е разумно за президента от политическа позиция.

Защо Доналд Тръмп реши да признае Ерусалим за столица на Израел и за какво го направи тъкмо в този миг?

През 1995 година Конгресът одобри решение да се реалокира американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, само че до този миг нито един президент не предприе тази стъпка. Има няколко фактора, които накараха Доналд Тръмп да реши да предприеме тази стъпка. Преди да вземе решението си той посети Рияд и получи зелена светлина. Вторият фактор е общата конюнктура, в която се намира районът и множеството арабски столици. Войната в Сирия продължава, ситуацията в Ирак също не е розово. Войната в Йемен и ембаргото против Катар също би трябвало да се упоменат. Това отслабва позициите в района.

В Съединените американски щати Доналд Тръмп има и вътрешни проблеми. Американският президент е подложен на критика на домашната политическа сцена. Той счита, че това решение ще му даде късмет да увеличи своя имидж. Всичко това докара до тази стъпка. Стъпката е рисковата, защото приказваме за един доста сложен район, който не търпи несъразмерна мощ и прекалено принуждение. Всички страдат от такова принуждение.

Очаквахте ли толкоз мощна реакция от страна на Организация на обединените нации и интернационалната общественост против решението на Тръмп да признае Ерусалим?

Тук приказваме не за мощна реакция, а за естествена такава. Ерусалим е окупиран през 1948 година. Източен Ерусалим е окупиран през 1967 година – това е съгласно Организацията на обединените народи. Освен това самият Европейски съюз е срещу такава стъпка, защото в Ерусалим се намира и свещена за мюсюлманите джамия, както и свещената черква „ Възкресение Христово “. Така че за тези реакции имат законови правила.

Как виждате връзките сред Израел и Палестина? Можем ли да чакаме усъвършенстване в климата или тъкмо противоположното?

Политиката, която води израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, е такава от дълго време. Политическите му сътрудници също са в крайнодясно. Те знаят, че са мощни и са господарите на момента, и няма за какво да отстъпват. Никой не гледа положението на района след 10 или петнадесет години. Всеки гледа от призмата на момента – какво може да диктува. Затова Израел диктува със страшна мощ и знае, че насреща няма блокиращи или отбранителни механизми.

Но това още веднъж е доста рисковано, би трябвало да се подчертава върху това. На този стадий израелците не са подготвени, не са решени да поемат каквито и да е стъпки за спокойно решение. Израел сега гледа единствено да ръководи рецесията, ръководство ден за ден. Не виждам в моментната геополитическа обстановка изгледи обстановката да се усъвършенства, всевъзможни договаряния са блокирани. Не се одобряват никакви стъпки за решение на спора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР