Израел напредва в споразумението за вода за енергия с Йордания, ОАЕ

...
Израелският министър на енергетиката и главният изпълнителен директор на фирмата
Коментари Харесай

Израелският министър на енергетиката и главният изпълнителен директор на фирмата за възобновяема енергия Masdar на ОАЕ са се срещнали, за да продвижат споразумение за вода за енергия с Йордания, според израелската енергийна агенция министерство.

Целта на срещата във вторник беше да се напреднат проектите преди очакваното подписване на годишната климатична конференция на ООН COP28, която ще се проведе в Дубай през ноември, се казва в изявление на министерството.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента. Палестинците не трябва да имат вето върху арабско-израелските сделки, казва Нетаняху на ООНИзраелската армия атакува Ивицата Газа на фона на протести на границатаЛиван, израелските войски стрелят сълзотворен газ по напрегната граница в спорна зонакрай на списъка

В изявлението не се уточнява къде се е състояла срещата, но се казва, че тя идва след „успешната среща на министрите“, която се проведе в Абу Даби миналия месец в присъствието на министъра на енергетиката на Израел, както и посещението на Представители на Masdar в Израел по-рано този месец.

Съгласно предложеното споразумение Йордания ще доставя слънчева енергия от финансирана от ОАЕ централа на Израел и в замяна ще получава обезсолена вода от Израел.

Таймс ъф Израел съобщи, че ще трябва да бъдат подписани политически и търговски споразумения, след като споразумението бъде подпечатано.

През юни израелският министър на енергетиката Израел Кац обсъди проектите със специалния пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата Джон Кери.

Той представи план за изграждане на слънчева централа с капацитет от 600 MW със съхранение в Йордания и за Израел да изнася 200 милиона кубически метра обезсолена вода годишно към своя съсед, каза тогава енергийното министерство.

Проектите са известни съответно като Prosperity Green и Prosperity Blue.

Споразумението има за цел да отговори на нуждата на Йордания от вода и на целта на Израел да разшири своя микс от чиста енергия. Според УНИЦЕФ Йордания е втората страна в света с най-голям недостиг на вода.

ОАЕ станаха едва третата арабска нация след Египет (1979) и Йордания (1994), която установи дипломатически отношения с Израел, слагайки край на 25-годишен период без такива връзки.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР