Израел налага морска блокада на ивицата Газа, съобщи говорител на

Израел налага морска блокада на ивицата Газа, съобщи говорител на ...

Израел блокира ивицата Газа по море, палестинците няма да могат да ловят риба.

Израел налага морска блокада на ивицата Газа, съобщи говорител на израелската армия, цитиран от РИА Новости. Това означава и въвеждане на забрана за риболов по крайбрежието, уточнява БГНЕС.
По-рано израелските военни обявиха, че намаляват привилегиите за риболов от страна на палестинците в ивицата Газа. Акваторията на Средиземно море, където риболовът е разрешен, е възстановена на 15 мили от брега, както беше преди последната ескалация на конфликта в началото на май, която постави израелците и палестинците на ръба на нова война.
"В светлината на продължаващата ескалация и изстрелването на запалителни балони от ивицата Газа към Израел, тази вечер беше решено налагането на морска блокада на ивицата Газа до второ нареждане", написа в Twitter говорител на армията.
Междувременно Тел Авив съобщи, че израелската армия е прихванала ракета, изстреляна от палестинските бойци от ивицата Газа към южната част на страната. До момента няма информация за жертви или щети.
"Ракетата е била прихваната от системата за противовъздушна отбрана "Железен купол“, се казва в изявление на пресслужбата на армията.
Противоречията между Израел и палестинците в ивицата Газа, управлявана от движението ХАМАС отново ескалираха в началото на май. При последвалите военни действия загинаха 25 палестинци и четирима израелци. С посредничеството на Египет и Катар, страните успяха да сключат примирие, след което емирът на Катар обяви, че ще отпусне 480 млн. долара за хуманитарна помощ на палестинците в ивицата Газа и на Западния бряг.

Източник: actualno.com