Израел може да очаква стратегическо поражение, ако не защити палестинските

...
Израел може да очаква стратегическо поражение, ако не защити палестинските
Коментари Харесай

Остин: Победата на Израел в Газа може да се окаже стратегическо поражение

Израел може да чака стратегическо проваляне, в случай че не отбрани палестинските цивилни жители по време на интервенцията в линията Газа. Това  заяви министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин на Националния конгрес по защита " Рейгън " на 2 декември.

" Демокрации като нашата са по-силни и по-сигурни, в случай че съблюдават законите на войната. Затова ще продължим да оказваме напън върху Израел да отбрани цивилното население и да обезпечи мощен поток от филантропична помощ. На първо място, това е вярното нещо, което би трябвало да се направи. Но това е и добра тактика ", съобщи Остин в речта си, оповестена на уеб страницата на държавното управление на Съединени американски щати.

Ръководителят на Пентагона приказва за персоналния си опит в градските боеве в Ирак, когато е управлявал акцията против " Ислямска страна ". Той посочи, че единственият метод да се завоюва сходен конфликт е да се защитят цивилните, които са " центърът на тежестта " в сходни сражения.

" Виждате ли, в сходна борба центърът на тежестта е цивилното население. И в случай че го вкарате в ръцете на врага, заменяте тактическата победа със стратегическо проваляне ", отбелязва Остин.

Остин декларира, че неведнъж е давал ясно да се разбере на израелските водачи, че отбраната на палестинските цивилни жители в линията Газа е " както морална отговорност, по този начин и стратегически императив ". Той отбелязва, че персонално е призовал израелските водачи да заобикалят цивилни жертви. Той също по този начин е предизвестил Израел против безотговорната изразителност и е призовал за прекъсване на насилието, идващо от заселниците на Западния бряг на страната, и за увеличение на достъпа до филантропична помощ.

" Дами и господа, Съединените щати ще останат най-близкият другар на Израел в света. Нашата поддръжка за сигурността на Израел не предстои на разискване ", заключи Остин.

 

https://iz.ru/1614632/2023-12-03/shef-pentagona-predupredil-izrail-o-riske-strategicheskogo-porazheniia?main_click&fbclid=IwAR1W3_hX3OMj5uYmW39gxOw5AP3Gy7v5gMtJEho8IAUJVG0smACyqji2V4Y

По-рано, на 29 ноември, Осама Хамдан, член на политическото бюро на палестинското придвижване " Хамас ", съобщи, че Израел не е в положение да реализира цялостна победа над " Хамас ". Той акцентира, че палестинското придвижване продължава да " стои крепко на краката си " и се радва на мощна национална и политическа поддръжка освен в Палестина, само че и от интернационалната общественост.

По-късно, на 3 ноември, заместник-ръководителят на политбюро на палестинското придвижване Салех ал-Арури съобщи, че размяната на израелски заложници на Хамас с палестински пандизчии в израелски затвори е завършила. Ал-Арури акцентира, че от израелските жители, които са останали в плен на Хамас, са останали единствено военнослужещи, както и цивилни, които са служили в армията. Освобождаването им е допустимо единствено в случай че бъдат освободени всички палестински пандизчии, държани от израелската страна, както и в случай че бъдат прекъснати военните интервенции в линията Газа.

На 2 декември стана известно, че филантропичната пауза в линията Газа е била нарушена, защото Хамас отхвърля да освободи 15 дами и две деца. Израелският министър на защитата Йоав Галант съобщи, че ЦАХАЛ ще продължи интервенцията в линията Газа, до момента в който Хамас не се върне към съглашението за заложниците. В същото време заместник-ръководителят на политбюро на Хамас Салех ал-Арури съобщи, че придвижването е освободило всички дами и деца, които са били негови заложници. По думите му в плен на Хамас остават единствено израелските военни и мъжете, служещи в армията.

Примирието сред Израел и Хамас изтече в 7:00 ч. (8:00 ч. московско време) на 1 декември. Чрез това краткотрайно съглашение за преустановяване на огъня двете страни размениха повече от 200 заложници и пленници. По-късно денем обаче ЦАХАЛ съобщи, че Хамас е нарушил примирието и е разкрил огън по израелска територия. Вследствие на това израелската войска възобнови бойните дейности в Газа.

Ситуацията в Близкия изток се изостри на 7 октомври, когато Хамас предприе масирана ракетна офанзива против израелската територия от линията Газа, нахлу в граничните региони в южната част на страната и взе заложници. В същия ден израелската страна стартира ответни удари.

Палестинцы стремятся вернуть границы сред двумя странами по линиям, которые существовали до Шестидневной войны 1967 года. Палестина хочет создать свое государство на Западном берегу реки Иордан и в секторе Газа, а Восточный Иерусалим сделать его столицей. Израиль отказывается от поставленных условий.

 

Инфо: " Известия "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР