Израел има територия 6 пъти по-малка от България, но населението

...
Израел има територия 6 пъти по-малка от България, но населението
Коментари Харесай

Защо Израел е толкова развита и успешна страна

Израел има територия 6 пъти по-малка от България, само че популацията на страната е 9,5 милиона души.

Местоположението на страната е надалеч от удобно за икономическо развиване. На такава дребна територия няма естествени запаси или доста място за земеделие.

Намира се измежду съвсем напълно враждебна среда със съседите си. 

Израел граничи с Ливан, Сирия, Йордания и Египет, само че има мирни контракти единствено с последните две страни.

От основаването на Израел през 1948 година страната постоянно е във война със съседите си.

Тя е атакувана от съседите си съвсем незабавно след основаването си.

Земите на сегашен Израел, вкл. Палестина, са възприемани от евреите като „ народен дом за еврейския народ “, докато панарабистите ги смятат за изконна територия на палестинските араби.

Въпросният Израелско-арабски спор е причина за редица войни сред страната Израел и заобикалящите я мюсюлмански страни – най-вече Египет и Сирия. Такива са Арабско-израелската война от 1948, Суецката криза (1956), Шестдневната война (1967), Война на Йом Кипур (1973), операция Отбранителен щит срещу Интифадата ал-Акса (2002) и войната с Ливан (2006). Израел побеждава във всички тези войни (с изключение на Суецката рецесия, където макар египетската победа печели Синайския полуостров).

Въпреки това Брутният вътрешен артикул на страната непрекъснато пораства и сега е към 43 хиляди $ на човек - над 4 пъти повече от този в България и съпоставим с развити европейски страни като Австрия. 

На какво се дължи този триумф? 



Ето и някои отзиви в уеб страницата за познания Куора:

Има доста фактори, които са съдействали Израел да стане подобен.

Евреите в Европа до Втората международна война бяха малцинство без лична държава и доста професии като въоръжените сили, да вземем за пример, не бяха налични за тях по това време, те трябваше да се оправят по-добре от останалата част от обществото в други професии, които им бяха разрешени.

На първо място е образованието и това е от хилядолетия. 

Евреите отдават огромно значение на образованието. 

Около 22% от нобеловите лауреати са евреи. Делът им в международното население е едвам 0,2%. След Холокоста евреите емигрират в Израел всеобщо.

Раждането на Израел беше много предизвикателство. Веднага откакто беше оповестено раждането на нацията, прилежащите народи започнаха война. Израел имаше поддръжката на суперсилни народи и доста други по време на войната и се бореше за съществуването си. Дори след успехите във войните, мирът е доста неуверен. На всеки 5 или 10 години е имало война. Така че Израел отдава доста огромно значение на военната си мощ.

Когато беше оповестено известието за раждането на Израел, което е доста значимо, двете суперсили Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики го одобриха, въпреки Студената война сред тях. Много по-късно Съветският съюз поддържа арабските народи, само че до тогава връзките сред Съединени американски щати и Израел бяха добре открити.



Съединени американски щати са едни от най-големите поддръжници на Израел. Най-голяма е помощта от Съединени американски щати за Израел (около $121 млрд.). Помощта идва като грант и военна помощ.

Политическата поддръжка на Съединени американски щати също е доста значим фактор в доста от нейните разногласия с другите страни.

Израел увеличава постоянно населението си с продуктивна имигрантска общественост, която способства за нейната стопанска система.

Те насърчиха доста започващи компании, непропорционално високо за нация с подобен размер и население. Насърчава се поемането на риск и естествено заплатите също са високи. Дори страната играе ролята на рисков капиталист.

Развитието и изследванията във военните технологии са на доста високо ниво поради политическата обстановка. Това разрешава на Израел да бъде главен експортьор на оръжия.

Управлението на стопанската система е доста положително. Традиционно евреите са били в банковата сфера и нацията също ръководи добре стопанската система си и финансите, макар всички компликации.

Въпреки че всичко е наред на всички тези фронтове, техните провокации пред сигурността са доста огромни. Досега Израел господства военно над вражеските си народи. Но е значимо да се премине към другарски връзки със съседите си. Израел се оправи добре, като реализира другарски връзки с Египет и Йордания. 



Но постигането на мир с палестинците е в развой на работа и решенията не са елементарни. Както се споделя, за здрависване са нужни две ръце. Израел би трябвало да предприеме доста политически начинания, с цел да реализира мир, и би трябвало да продължи да прави още повече. Също по този начин това е отговорност на палестинците и други нейни враждебни нации като Сирия, Ливан и така нататък

***

Ето какво споделя един евреин:

Сравнете ориста на страните, където евреите живеят необезпокоявани, със ориста на страните, където евреите са преследвани. Първите просперират; последните стагнират и вървят спираловидно към крах.

Въпреки всички старания на ООП (Организация за избавление на Палестина), евреите живеят в Израел необезпокоявани. Някои непознати страни, подкрепящи ООП схващат, че Израел ще стане суперсила, а никой не желае това да се случи.

Не сте ли чували? Ние направляваме всичко - от медиите и финансите до земетресенията и пръстените на Сатурн.

***



Отпреди 3500 години евреите/израелците/евреите са доминирали в интелектуалния живот на планетата. От основаването на седемдневната седмица на света до въвеждането на закон и правдивост, евреите се реалокираха в науката и медицината. Където и да отидат евреите, следва напредък в човешкото положение. Евреите преобладават при Нобеловите награди по всички тематики. Евреите преобладават във филмовата промишленост и банковото дело. Как най-малката нация има най-голямо въздействие? Естествен асортимент! Израел концентрира евреите в доста малко парче земя, където те могат да си взаимодействат и да процъфтяват.

Световната фикс идея за евреите е подбудена от ревнивост към техния триумф макар безбройните опити да бъдат унищожени.

***

Евреи от цялостен ​​свят имигрират в Израел от 1948 година насам. Евреите са били в челните редици на науката, технологиите, медицината, изобретенията, изкуствата, стопанската система и обществените въпроси през последните 150 години. И по този начин, Израел през днешния ден има гения, концентрацията и присъствие, с цел да даде на Израел; еврейската страна - най-хубавия принос, от най-хубавото от науката и технологията.



Израел в действителност е западна нация. Това е свободна стопанска система, народна власт и има доста компании, които имат съществени звена за научноизследователска и развойна активност.

Почти всички семейства имат интернет, всички компании имат високоскоростен интернет, телефонната мрежа е отлична, а новите стартиращи фирми са стандарт и впечатляващи. Повечето деца в гимназията и 80% от всички възрастни имат смарт телефони.

По явни аргументи военната промишленост е доста напреднала и поддържа нашата високотехнологична войска. Имаме портативни компютри с множеството полеви компании, дронове над главите ни, най-новите реактивни самолети във въздуха и нашите спътници в небето.

Нашите танкове са софтуерни чудеса. Технологията за танкове да стрелят по точна цел, до момента в който са в придвижване - при 50 км/ч, е направена и употребена в Израел.

Разполагаме с лодки-роботи, технология за разрушение на тунели и камери за различаване на лица в множеството „ горещи точки “.



Технологията за събаряне на противников ракети - до момента в който са във въздуха - над вражеската страна на оградата, е направена в Израел и се ползва добре.

Нашата компютъризирана и радаризирана система срещу „ автомобилни катастрофи “ към този момент се продава по целия свят.

В медицината имаме най-новите технологии и сме създали доста от тях сами.

Простите обстоятелства, че Гугъл и доста други високотехнологични компании имат центрове за научноизследователска и развойна активност в Израел - и че втората идея за " Силиконовата котловина " се намира в Израел - е отражение на " напредналия софтуерно " Израел.

…и локалният анекдот: „ Защо напряко не преместят церемониите по връчване на Нобеловите награди в Тел Авив? " … вече не е анекдот.

Израел е теоретичен, софтуерен и прибавен център за най-новите хрумвания, които идват от човешкия разум.

Острата отдалеченост сред научно-технологичния Израел и всичките му съседи е поразителна. Много арабски народи към момента живеят в 18 век, до момента в който Израел има корав отпечатък в 21 век.



***

Това е неповторима композиция:

1. Израел е страна на имигранти - Подобно на Съединени американски щати, израелският човешки пейзаж е композиция от разнообразни култури, разнообразни школи на мисълта и подходи и - като подобен - е плодородна почва за нови погледи по даден въпрос.

2. Необходимостта е майката на изобретенията - Уникалните потребности в сигурността, селското стопанство, енергетиката и други браншове доведоха до раждането на изобретения в региона на военните, връзките, медицината, напояването, слънчевата сила - каквото и да е.

3. Образование – От самото си основаване Израел натъртва на значимостта на образованието: от главно до академично – и макар дребния си размер, той има някои от водещите международни университетски институции.

4. Инвестиции в иновации - 5% от Брутният вътрешен продукт на Израел се влага в частния бранш посредством разнообразни проекти и грантове на икономическото министерство - Нито една страна в света не се приближава до този %.

От фирмите в начален стадий до обществено търгуваните софтуерни компании, израелските софтуерни иноватори се радват на тези безплатни средства и вложения, ориентирани към увеличение на размера на израелската интелектуална благосъстоятелност и сполучливите софтуерни компании.

Но това не свършва дотук.

ВСИЧКИ огромни международни софтуерни компании имат центрове за научноизследователска и развойна активност в Израел: Amazon, Apple, Гугъл, Intel, Microsoft, Qualcomm, Samsung, Facebook - каквото и да е: те са тук. И това е печеливша обстановка.



Освен това почти 80% от частните вложения, направени в израелски започващи компании, идват от чужбина.

5. Технологичните разработки за специфични сили, военновъздушни сили, сухопътни сили, флота и така нататък, по-късно намират своето място в приложения на частния пазар, давайки на фирмите неповторимо преимущество пред световните съперници. 

6. Уникални благоприятни условия за разузнаване и технологии за данни - Мосад, Военно разузнаване, звена за кибервойна, други организации - Няма потребност да обясняваме обстоятелството, че някои от най-хубавите - в случай че не и най-хубавите - мозъци в разузнаването работят за Израел. Младите израелци минават несравнимо образование и вземат участие в действия, сходни на научната фантастика.

След това напущат службата.

7. Военната работа – По формулировка фактът, че в млада възраст израелецът би трябвало да научи какво значи отговорност, какви са провокациите, какво е зрял набор от пропорции, оформя доста израелци в евентуални бизнесмени и водачи.

8. Местният пазар е прекомерно дребен - От ден 1 израелските започващи компании мислят световно. Няма смисъл да се стремим към локалния пазар. 

Вие се стремите към потребностите на колосите.

Между другото – доста израелски решения имат за цел да дадат на дребното момче късмет да играе в огромната лига и това е изцяло логично .

9. " Chutzpa " - това е еврейска дума за отношение, нещо като състояние на ума  " Да, можем ".

10. Ефективност над протокола и йерархията - Това е културата. Докато американска или европейска компания завърши структурата на компанията, продуктовата пътна карта и работния проект, израелските започващи компании ще имат своя бета артикул, подготвен за инсталиране.

11. Толерантност към провала - Израелските вложители са доста " опрощаващи " спрямо други сътрудници във връзка с минали провали/и на създатели на започващ бизнес. Фактът, че сте се провалили, МОЖЕ да значи, че сте се научили. Това не значи безусловно това, само че може. 

Разбира се, когато стане една огромна компания, ние се нуждаем от външен мениджмънт, тъй като имаме доста да се учим от другите, когато настъпи тази фаза.

Но дотогава...

Казвам ви, има малко места по света, където хора като мен има толкоз доста за избор в толкоз малко пространство, цялостно с бизнесмени.











Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР